"We drinken 18.000 kg fairtradekoffie per jaar"

De provincie Antwerpen heeft zopas als eerste de titel ‘fairtradeprovincie’ binnengehaald. “Ons personeel en gasten op recepties drinken 18.000 kg fairtradekoffie per jaar”, zegt beleidsmedewerker Daan Sanders van de stad Antwerpen.

phendrickx

18 ton koffie, dat is al niet niks. Daar komen nog duizenden liters fruitsap en thee bij, en sinds kort ook massa’s T-shirts. “In 2010 hebben we ervoor gekozen om voor onze diensten systematisch T-shirts aan te kopen die gemaakt zijn van katoen dat voor een eerlijke prijs wordt verkocht, dat in sociaal verantwoorde omstandigheden is geteeld en verwerkt en dat zonder insecticiden werd gekweekt”, zegt Daan Sanders.

Sanders is een van de vier ambtenaren op de dienst Ontwikkelingssamenwerking, die het fairtradebeleid in de stad en de districten invullen. “Pas op. Wij moeten elk kwartaal in concrete resultaten aan de politiek rapporteren. Wat de T-shirts betreft, bijvoorbeeld, hebben de mensen van marketing en promotie er 700 besteld en de dienst Stad- en Buurtonderhoud 4000. Tijdens de week van de fairtrade, twee weken geleden, hadden we voor 55-plussers een rondvaart georganiseerd in de haven, waarbij een gids vertelde over de wereldmarkt van producten als bananen en cacao. Er kwamen zo’n duizend mensen op af.”

Dat is extra interessant, omdat 55-plussers vaak niet vertrouwd zijn met fairtrade. “Veel deelnemers toonden zich verrast over de mogelijkheden en zeiden dat ze er zeker meer op zouden letten. Je kunt tegenwoordig ook in alle supermarkten, behalve Aldi, fairtrade kopen. En in Antwerpen zijn er een achttal wereldwinkels.”

De stad moet om het label te verdienen eerlijke handel promoten in scholen, instellingen en bedrijven en natuurlijk zelf het goede voorbeeld geven. “De 2300 personeelsleden van de stadsadministratie hier krijgen uitsluitend fairtradekoffie aangeboden”, zegt Sanders. Of het allemaal wel de moeite loont? “Er zijn zo’n 25 miljoen kleine koffieboeren wereldwijd. Van wat wij betalen voor gewone koffie, ontvangen zij maar 5 tot 12 procent. Bij fairtradekoffie is dat 25 procent. Terwijl hij hier in de aankoop maar een klein beetje duurder is.”

Dirk Hendrikx

Foto Patrick De Roo

MEER OVER Fairtrade