Kamers tegen gerechtelijke achterstand alweer verlengd

De Kamercommissie Justitie heeft zopas de tijdelijke kamers tegen de gerechtelijke achterstand bij de hoven van beroep eens te meer verlengd. Alleen het VB stemde tegen.

jdewit

Deze kamers bij de vijf hoven van beroep, waarin ook advocaten met twintig jaar balie-ervaring en gepensioneerde rechters als raadsheer zetelen, moeten de gerechtelijke achterstand wegwerken. De meeste hoven van beroep zelf, de Adviesraad voor de Magistratuur, de Hoge Raad voor Justitie en de Orde van Vlaamse Balies zijn tégen deze aanvullende kamers. En dit al vele jaren. Eigenlijk werkt het systeem alleen nog behoorlijk in Brussel.

Het parlement wil die kamers afschaffen, al bijna 13 jaar lang. Ook nu weer wordt de afschaffing in het vooruitzicht gesteld. Maar toch worden deze kamers telkens opnieuw verlengd, omdat er een "noodtoestand" is, omdat "de gerechtelijke achterstand toeneemt". Nu is het argument dat er "goede vooruitgang geboekt wordt in de strijd tegen de gerechtelijke achterstand, maar toch duren de wachttijden om een zaak te behandelen gemiddeld nog altijd meer dan zes maanden. Als de tijdelijke kamers niet verlengd zouden worden, dan zouden 28 plaatsen wegvallen en wordt de klok teruggedraaid", zo zegde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) tijdens haar vuurdoop in de Kamercommissie Justitie.

"Blijf economist"

Fractieleider Raf Terwingen (CD&V) formuleerde het cassant: "Deze verlenging is niet elegant. Maar we hebben ze aan alle vorige ministers van Justitie gegund, waarom dan niet aan U? Volgend jaar wil ik het misschien nog wel een keertje doen, maar daarna moet het gedaan zijn".

Renaat Landuyt (sp.a) die vorig jaar met vuur en verve tegen de verlenging van de kamers had gestemd, stemde nu noodgedwongen voor. "De sp.a zit nu in de meerderheid, daar zal ik moeten mee leren leven", zo zuchtte hij. Landuyt wil dat dringend werk wordt gemaakt van de werklastmeting, die volgens hem door sommige magistraten gesaboteerd wordt. Hij riep Turtelboom tijdens haar eerste commissie Justitie op om "vooral economist te blijven. Wordt geen jurist zoals de magistraten dat zijn".

Meer over deze aller-, allerlaatste verlenging van deze kamers vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Foto Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER