Freek Braeckman wint Groot Dictee

Print

Freek Braeckman wint Groot Dictee

Freek Braeckman (33) heeft tijdens de 22ste editie van Het Groot Dictee geschiedenis geschreven. Nooit eerder kwam een bekende deelnemer, of 'prominent', als beste speller uit de bus.

"Ik had het echt niet meer verwacht. Eerst had Philip Freriks de beste spellers onder de prominenten afgeroepen en die hadden tussen de negen en zes fouten", blikt Freek terug. "Persoonlijk dacht ik na het indienen van het dictee dat ik minstens zes fouten had. Aangezien hij mijn naam niet zei, ging ik er van uit dat ik meer dan negen fouten had. Ik vreesde dat ze een aantal leestekens die fout stonden, hadden aangerekend. Of misschien was mijn geschrift te onleesbaar. Dat werd mij op school destijds ook steeds aangerekend.(lacht) Aangezien de winnaar nog nooit een prominent was geweest, zat ik al klaar om voor iemand anders te applaudisseren."

Lees ook: Lees hier de tekst van het Groot Dictee

Freek droeg de overwinning op aan z'n zieke collega Martine Tanghe. "Al vier jaar wou ze dat ik meedeed. Nu ik eindelijk toehapte, was ze er niet bij. Dat vond ik toch jammer."

Dichter Yannick Dangre maakte vijf fouten en professor Jean-Paul Van Bendeghem zes. De Waalse journalist Christophe Deborsu ging tien keer de mist in. Het gemiddelde aantal fouten lag dit jaar verrassend laag op dertien.

ToVe

Nu in het nieuws