Wat is uw favoriet Urbanusmoment?

Print
Urbanus begint vrijdag aan het eerste van vier comebackoptredens in het Sportpaleis. Al meer dan 35.000 Vlaamse en Nederlandse fans hebben tickets voor zijn nog niet helemaal uitverkochte 'best of'-show. Zelf voelt Vlaanderens oerkomiek het zo erg kriebelen dat hij ernstig overweegt om in 2012 voor het eerst sinds mensenheugenis ook weer op tournee langs cultuurcentra te trekken. De actuele generatie cabaretiers en stand-up comedians is groot voorstander van zijn terugkeer.

Adriaan Van den Hoof vindt de tv-filmpjes met Jan Desmet en Jean Blaute hilarisch. "Hoe ze, verkleed als indianen, een sportvliegtuig uit de lucht schieten! Om zo'n bijna tot leven gewekte cartoon moet ik geweldig lachen", aldus Van den Hoof.

De favoriete Urbanus-sketch voor Els De Schepper is het 'Engels protestlied', waarin Urbanus oppert dat je Engelstaligen met hun eigen middelen moet bestrijden. "Waarop hij in een soort Vlaams-Engels een schitterende song begint te zingen."

Lieven Gheysen, beter bekend als Gili, vindt de sketches 'Het laatste avondmaal' en 'Bakske vol met stro' de beste. "Zeer geestige toestanden, vooral omdat de dorpswijzen daardoor op menig familiefeest helemaal uit hun dak gingen."

Gentenaar Xander De Rycke vindt 'Biologisch tuinieren' de beste sketch. "Een hele uiteenzetting over hoe je compost maakt en welke planten je best niet naast elkaar zet. En 'Handtekeningske', waarin hij zingt dat hij een handtekening heeft mogen zetten op de buik van een West-Vlaams meisje. Hilarisch daarbij blijft ook de inleiding, waarin hij minutenlang ruzie maakt met zijn publiek."

Ook Henk Rijckaert, bekend van 'Zonde van de zendtijd', is nog steeds een grote fan van Urbanus, en dan vooral van de Hell's Angels-sketch. "Die is zo sterk omdat hij ze waanzinnig goed vertelt en met flauwe woordgrapjes en geluidjes zijn verhaal kracht bij zet. Je ziet meteen dat cafeetje en die motorbende voor je. Enorm grappig."

Antwerpenaar Thomas Smith is dezelfde mening toebedeeld. "Die van de Hell's Angels. Over hoe hij moest optreden voor motards die allemaal Mike heetten."

Hieronder vindt u enkele van de bekendste Urbanusliedjes en -sketches. Welke vindt u de beste?

Urbanus spreekt Engels

Quand Les Zosiaux

1-2-3 Rikke Tikke Tik

Zeerover

Plastiek zakske

Als moeder zong

No foefelare

Poesje stoei

Het Vlaams boerke

Madammen met een bontjas

Nu in het nieuws