Regering wil strengere controle op illegale wapenhandel

Regering wil strengere controle op illegale wapenhandel

Regering wil strengere controle op illegale wapenhandel

Print
Het kernkabinet, onder leiding van premier Elio Di Rupo, is woensdagochtend samen gekomen om de dramatische gebeurtenissen van dinsdag in Luik te bespreken. De premier en de ministers kwamen tot de conclusie dat mensen die veel misdrijven plegen strenger opgevolgd moeten worden door politie en justitie.

Nordine Amrani, de 33-jarige Luikenaar, die zeker vijf doden en meer dan 100 gewonden op zijn geweten heeft, was een zware jongen die al voor heel wat criminele feiten terecht stond, zoals drugsbezit, wapenbezit en zedenfeiten. Hij was veroordeeld en in oktober 2010 vrijgesteld onder voorwaarden.

Dat houdt momenteel in dat hij op regelmatige basis gecontroleerd wordt of zich moet aanmelden indien gevraagd. Amrani werd dus niet 24 uur op 24 in het oog gehouden. Zodoende wist hij een heel arsenaal zware wapens aan te leggen, zonder justitie of de ordediensten iets in de gaten hadden.

De Ruyver

Onder meer veiligheidsexpert Brice De Ruyver zei gisteren al dat die voorwaarden dringend moeten worden herbekeken. De Ruyver meent eveneens dat er de laatste tijd een onrustwekkende toename is van mensen die in het bezit komen van oorlogstuig. Een strengere controle daarop is ook broodnodig, meent De Ruyver.

Kernkabinet

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open vld) bevestigde na afloop van het kernkabinet dat veelplegers die voorwaardelijk in vrijheid werden gesteld strenger zullen worden opgevolgd.

"In de verklaring van de regering hebben we al strengere maatregelen voorzien voor de vrijstelling onder voorwaarden. Maar nu hebben we ook te maken met illegale handel van wapens. We zullen met de ministers en met de premier de verschillende aspecten bespreken", zei minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) op Radio 1.

Strengere controle wapenhandel

Voorts besliste het kernkabinet ook dat er een strengere controle op illegale wapenhandel moet komen. De laatste tijd is er onder meer een toename van illegaal wapentuig uit Oost-Europa.

Een werkgroep gaat vanmiddag al aan de slag om de maatregelen die het kernkabinet woensdag nam verder uit te werken.

Dag van nationale rouw

In de marge van het kernkabinet raakte ook bekend dat er nagedacht wordt om een dag van nationale rouw in te voeren.

Hoe de controle op (illegale) wapens nu is, leest U op Lijk ontdekt in huis van Amrani

Foto Isopix

Lees ook:

"Op dit moment stort de wereld voor ons in"
"Wapenbezit Amrani niet bestraft door technisch probleem"
de expertenpagina van John De Wit.

.

Nu in het nieuws