België geeft in 2012 voor 6 miljard euro aan staatsbons uit

België geeft in 2012 voor 6 miljard euro aan staatsbons uit

België geeft in 2012 voor 6 miljard euro aan staatsbons uit

Print
De Belgische staat wil in 2012 voor 6,03 miljard euro vers geld ophalen via de uitgifte van staatsbon. Ze wil zo voortborduren op het succes van de jongste uitgifte. Die bracht liefst 5,7 miljard euro op.

De Belgische schatkist plant volgend jaar voor 38,57 miljard euro leningen te moeten afsluiten. Dat is 7,4 miljard euro minder dan dit jaar. Nu werd het bedrag immers de hoogte ingejaard door de overname van Dexia Bank België, een hoger tekort op de jaarlijkse begroting en voor hulp aan noodlijdende landen uit de eurozone.

De 38,57 miljard euro is het geld dat nodig is voor de terugbetaling van leningen op middellange en lange termijn voor een bedrag van 27,67 miljard euro. Bovenop komt nog een bedrag van 3,36 miljard euro voor de terugkoop van obligaties die volgend jaar vervallen. En het bijkomend begrotingstekort wordt op 7,04 miljard euro geraamd.

Het grootste bedrag voor de herfinancieringen moet komen van de uitgifte van OLO's. Dat zijn obligaties die voor grote investeerders bestemd zijn. Ze moeten 26 miljard euro opleveren.

Voorts komt 6 miljard euro via de uitgifte van staatsbons. Al zal dit niet makkelijk worden. De bons die recentelijk werden uitgegeven, genoten een fiscaal voordeel. De spaarder dient maar met 15% roerende voorheffing rekening te houden. Bij nieuwe uitgiften wordt dat 21%.

Tot slot zal de Schatkist nog een pakket kortetermijnleningen uitschrijven.

JVG


Foto: Photo News