Lezersvraag - Krijg ik compensatie voor aankoop kasbon?

Print
Ik heb vorige maand van iemand kasbons overgenomen. Ze liepen van oktober 2006 tot oktober 2012. Ik betaalde er het kapitaal plus nettorente voor. Daarbij hield ik rekening met 15% voorheffing. Maar straks moet ik zelf 21% voorheffing laten vallen. Kan ik het verschil recupereren bij de verkoper? Hij wil dit namelijk niet.

De vorige eigenaar heeft gelijk. Zodra er een akkoord was over de zaak en de prijs is er een verkoop. Hij kan er niets aan doen dat de fiscale wetgeving verandert. Indien u dat wou uitsluiten had u dit bij de aankoop als een voorwaarde dienen in te bouwen. U heeft dat toen niet gedaan en er dus nu geen recht op.

Bovendien had u nog met twee andere zaken rekening kunnen houden. Een: U neemt een kasbon over op zes jaar, met een resterende looptijd van iets meer dan een jaar. Dat betekent dat u voor een looptijd van één jaar geniet van een rente voor een kasbon op zes jaar. En die ligt doorgaans hoger dan de rentevoet voor een belegging op één jaar.

Tweede zaak: u kon de rentevoet die uw kasbon draagt, vergelijken met de rente die u vandaag voor beleggingen op één jaar krijgt. Is die hoger, dan zou u voor een stuk van 1.000 euro meer dan 1.000 euro kunnen betalen en toch nog een hogere rente overhouden.

JVG

Nu in het nieuws