Europese beurzen krijgen klappen na mager resultaat eurotop

Europese beurzen krijgen klappen na mager resultaat eurotop

Europese beurzen krijgen klappen na mager resultaat eurotop

Print
De Europese beurzen zijn maandag dichtgegaan met rode cijfers, nadat kredietbeoordelaar Moody's had laten weten de beoordeling van de kredietwaardigheid van Europese landen opnieuw te zullen bekijken.

De eurotop heeft donderdag en vrijdag niet genoeg opgeleverd volgens de kredietbeoordelaar. Bovendien bevestigde de OESO de groeivertraging in de belangrijkste economiën.

Vrijdag sloten de Europese beurzen nog met positieve cijfers, maar het enthousiasme bij beleggers over de Europese top van vorige week is tijdens het weekend blijkbaar weggedeemsterd. De belangrijkste indexen gaan maandag fors in het rood.

Zwaarste klap voor Italiaanse beurs

Milaan kreeg de zwaarste klap: -3,79 procent. Italië gaf nochtans voor 7 miljard euro obligaties met een looptijd van 1 jaar uit aan een rente die iets lager lag dan vorige maand, wat wijst op een afnemende druk van de markten.

Maar ook in Parijs (-2,61 procent), Londen (-1,83 procent), Frankfurt (-3,36 procent) en Madrid (-3,11 procent) kenden beleggers geen genade. Vooral de financiële aandelen werden daarbij gedumpt. In New York staan de Dow Jones en de Nasdaq drie uur na opening ook op verlies.

Ook de euro voelde maandag de dreigementen van Moody's. De eenheidsmunt zakte met 1,4 procent tot 1,3194 dollar.

Bel20

De beurs van Brussel moest maandag de beursweek starten met verlies en leverde 2,31 procent in tot een slot van 2.030,47 punten.

Grootste verliezer op Euronext Brussel was het aandeel Dexia, dat 12,65 procent van zijn waarde verloor. Ook Ageas moest 5,71 procent terrein prijsgeven, KBC verloor 6,82 procent.

De enige winnaar op de beurs van Brussel was Colruyt, met een winst van 0,62 procent.

Belga

Foto: BELGA
Beurs in Brussel