Antwerpen en horeca-uitbaters ondertekenen rookcharter

Antwerpen en horeca-uitbaters ondertekenen rookcharter

Antwerpen en horeca-uitbaters ondertekenen rookcharter

Print
Antwerpen - In Antwerpen is op het jaarlijkse horecaforum het rookcharter voorgesteld dat de stad Antwerpen heeft uitgewerkt met Horeca Vlaanderen en Unizo. Via het rookcharter kunnen horeca-uitbaters zich engageren om hun klanten te sensibiliseren rond overlast die gepaard gaat met het roken op straat.

In ruil krijgen de uitbaters campagnemateriaal en kunnen ze op "meer begrip" rekenen als buurtbewoners problemen melden. Een tachtigtal uitbaters ondertekende het charter maandag al.

Eerste stad met rookcharter

Antwerpen is de eerste Vlaamse stad waarin een dergelijk charter bestaat. "Dat is niet toevallig. Hier zijn meer dan 3.000 horecazaken", verklaart schepen voor Middenstand Robert Voorhamme (sp.a) de noodzaak aan goede afspraken rond overlast door rokers. "Dit charter is tot stand kunnen komen omdat we de laatste jaren een traditie hebben opgebouwd van regelmatig, georganiseerd overleg met de horeca."

Wie het rookcharter ondertekent, belooft actief zijn of haar klanten te sensibiliseren. Dat kan onder meer door het door de stad geleverde campagnemateriaal, zoals humoristische bierviltjes en affiches, maar ook door de klanten te verbieden de zaak te verlaten met drank en hen te vragen niet langer dan nodig buiten te blijven staan, waar ze voor geluidsoverlast kunnen zorgen. De uitbaters moeten ook voor netheid zorgen en met de buurt communiceren.

Google Maps

De stad Antwerpen van haar kant zegt de horecazaken in kwestie milder aan te zullen pakken als er dan toch nog klachten worden gemeld. Op Google Maps zal te zien zijn welke zaken al toegehapt hebben.

BELGA

Foto: Serge Minten

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio