De Wever en Beke bekvechten in de Senaat

Print

De Wever en Beke bekvechten in de Senaat

"De grote frustratie van de N-VA is dat ze de verkiezingen gewonnen hebben maar daar niets mee hebben kunnen doen. Wij hebben wel een goed compromis kunnen vormen". Dat stelde CD&V-voorzitter Wouter Beke maandagnamiddag tijdens het debat over de regeringverklaring aan N-VA-voorzitter Bart De Wever. De Wever mocht als lid van de grootste oppositiepartij het erg geanimeerde debat openen.

De Wever ging nauwelijks in op de inhoud van het regeerakkoord - "de Senaat is een overbodige instelling" - en richtte zijn pijlen vooral op de Vlaamse coalitiepartijen en dan vooral op Open Vld en CD&V, waarvan de voorzitters eveneens in de hoge vergadering zetelen.

"Onderhandelingstafel zelf niet verlaten"

De N-VA-voorzitter ontkende dat zijn partij de onderhandelingstafel heeft verlaten. Zowel Open Vld als CD&V wisten dat de N-VA de nota-Di Rupo zou afwijzen. "Jullie hebben ons laten vallen. Dat was een bewuste keuze", aldus De Wever, die het had over een regering van de verliezende partijen met een Franstalig overwicht.

Hij vroeg de premier naar een agenda voor de uitvoering van het regeerakkoord. Wanneer wordt de staatshervorming goedgekeurd? De overdrachten van bevoegdheden? De stemming over BHV? Hij verwees onder meer naar verklaringen van MR-voorzitter Charles Michel dat de gevolgen pas de volgende legislatuur merkbaar zullen zijn.

Alexander De Croo wees erop dat een aantal hervormingen zoals inzake vervroegd pensioen in 2013 ingaan omdat men dit een jaar op voorhand moet aanvragen. "Sneller kan dus niet", zei hij.

Foto boven: Isopix
Foto onder: Belga

Nu in het nieuws