Studenten nemen complete afdeling van rusthuis over

Studenten nemen complete afdeling van rusthuis over

Studenten nemen complete afdeling van rusthuis over

Print
Ekeren - Woon- en zorgcentrum Hof de Beuken sloeg de voorbije weken de handen in elkaar met de Campus Stuivenberg van het Leonardo Lyceum. Een groep eerste-en derdejaarsstudenten verpleegkunde nam er de voorbije twee weken een volledige afdeling van het rusthuis over.
"De actie past helemaal in de ideologie van de instelling en van het Zorgbedrijf Antwerpen. We willen de studenten een realistisch beeld geven van de verpleegkunde op de werkvloer", vertelt René Cavillot, hoofdverpleegkundige en coördinator van de studenten bij wzc Hof de Beuken. Als oud-leraar aan Campus Stuivenberg was hij, net als Zorgbedrijf Antwerpen, direct gewonnen voor dit project. "Onze instelling gaat resoluut voor kwaliteit en onderhandelde zorg op maat. De mensen in ons centrum worden niet betutteld, maar als koningen behandeld. Op de werkvloer leren de stagiairs veel bij, maar ze worden ook soms herleid tot hulpjes. Dat gebeurt niet tijdens deze werkplaatsstage."

Extra aandachtHet waren vermoeiende weken voor de studenten, maar ze lieten ook een frisse wind door de afdeling waaien. De patiënten genoten dan weer van de extra aandacht. "In het weekend nemen de vaste medewerkers de taken weer over van de stagiairs", zegt verpleegster Veronique Van Aken. "Wij willen onze mensen op dezelfde manier helpen als de stagiairs dat gedurende de week deden, dus leren wij ook hun aanpak en nieuwe technieken. Zo leren we van elkaar."

"Steeds meer mensen scholen zich om tot verpleegkundige of een ander beroep in de sociale sector", verklaart Annemie Meeusen, stagecoördinator aan de Campus Stuivenberg. "Daardoor komt het ook dat er grote leeftijdsverschillen zijn tussen de stagiaires: die variëren tussen 18 en 47 jaar."

Er loopt al drie jaar een project voor de verpleegkundigen, maar een initiatief als dit zat daar tot voor kort nog niet in. Samen met het Provinciaal Instituut Sint-Godelieve wordt er aan een uitbreiding van dit systeem gewerkt, waarbij derdejaars de eerstejaars sturen tijdens hun gemeenschappelijke stages. Zo leren ze beter zelf het werk organiseren, taken geven aan collega-verpleegkundigen en aan zorgkundigen, het dagelijkse werk inplannen en zelf eerstejaarsstudenten coachen. Alles gebeurt onder het goedkeurend oog van een coachende verpleegkundige.

Na deze twee weken zijn de eerstejaars nog meer gemotiveerd om hun studies te vervolgen. De grootste uitdaging is volgens hen het werken met mensen die je niet of nauwelijks kent en dat in een onbekende omgeving. De studenten leren de mens achter de gepensioneerde kennen. Zowel de patiënten, het vaste team als de studenten vonden dat de twee weken op deze stageplek veel te kort waren.

IVO LEGON

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio