Centrum Racismebestrijding zelf aangeklaagd voor racisme

Een Brusselse politiecommissaris heeft het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) aangeklaagd voor racisme. Aanleiding zijn antisemitische uitlatingen die medewerkers van het CGKR tijdens een cursus voor hogere politie-officieren begin december zouden hebben gedaan. Dat meldt het tijdschrift Joods Actueel.

jdewit

Volgens het tijdschrift lanceerde een van de lesgeefsters van het CGKR na "enkele bedenkelijke commentaren over homo's" de volgende uitspraak over de Joden: “Die mensen kunnen zich alles permitteren omdat ze geld en financiële macht hebben, maar ook omdat ze ons schuldgevoel voor de Holocaust steeds uitbuiten”. De agenten reageerden geschokt, aldus Joods Actueel.

De cursus werd volgens Joods Actueel gegeven door twee vrouwelijke medewerksters van het CGKR, de gewraakte uitspraken komen op rekening van een vrouw van Turkse origine.

"Er werd gewezen op de 'financiële macht' van de joden waardoor ze zich alles konden permitteren. Maar ook het feit dat 'joden steeds weer over het verleden beginnen' – manifest verwijzend naar de Holocaust – speelt een rol. 'En', voegde de lesgeefster er in één adem aan toe, 'terwijl België hier toch niets mee te maken had!' De andere Centrum-medewerkster gaf geen krimp en de les werd gewoon verder gezet, als was er niets gebeurd”, zo meldt het tijdschrift.

De commissaris maakte vandaag zelf melding van dit incident bij het Centrum, hoewel hij - volgens Joods Actueel - twijfelt over de onpartijdigheid van het Centrum terzake. Hij overweegt daarom een gerechtelijke klacht.

Context belangrijk

Joods Actueel legde het probleem ook voor aan de directeur van het CGKR, Jozef De Witte (foto). Hij reageerde vanuit Washington. “Stellen dat joden geld hebben is een grove veralgemening. Men heeft mij herhaaldelijk en vanuit diverse kanten gezegd dat er bijvoorbeeld in Antwerpen joden leven die het echt niet breed hebben, wel integendeel. En stellen dat België niets te maken had met de jodenuitroeiing is natuurlijk een flagrante onjuistheid: er is al genoeg gepubliceerd over de betrokkenheid van België", zo zegt directeur De Witte aan Joods Actueel.

Volgens De Witte zou het commentaar gemaakt zijn op een moment dat het over inburgering ging en zouden zijn medewerkers verwezen hebben naar het feit dat een handvol chassidische joden uit het buitenland weigerden om deze cursussen te volgen. Volgens Joods Actueel wil De Witte "meer informatie over de context en de opzet van de uitspraken om te weten of het hier om strafbaar antisemitisme gaat."

JDW

Foto: Bob Van Mol

Lees ook: CGKR nodigt iedereen uit op zijn vormingscursussen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio