Tot veertig maanden cel voor 'shoulder surfers'

Tot veertig maanden cel voor 'shoulder surfers'

Tot veertig maanden cel voor 'shoulder surfers'

Print
Antwerpen - Vijf beklaagden hebben van de Antwerpse strafrechter maandag celstraffen tot veertig maanden gekregen voor tientallen feiten van 'shoulder surfing'. Ze keken aan bankautomaten mee over de schouder van hun slachtoffers om gegevens te ontfutselen.

De beklaagden hingen rond aan automaten en kozen vooral oudere mensen als doelwit. Ze keken op een onopvallende manier mee over de schouder om hun pincode te bemachtigen. Het slachtoffer werd vervolgens afgeleid door papieren die op de grond werden gegooid. Op het moment dat het slachtoffer zich bukte om de papieren op te rapen, werd de bankkaart uit de gleuf gestolen. De beklaagden haalden daarna snel zo veel mogelijk geld af.

Ze sloegen vooral toe in Antwerpen en in de omgeving van Brussel en maakten volgens het openbaar ministerie bijna 68.000 euro buit. De beklaagden werden herkend op camerabeelden van de bank en ook door enkele van hun slachtoffers. Sommige feiten bekenden ze, anderen dan weer niet. De rechtbank vond het merendeel van de ruim veertig feiten bewezen.

Twee van de beklaagden werden al voor gelijkaardige feiten veroordeeld door de rechtbank van Dendermonde. Ze kregen een bijkomende straf opgelegd.

Belga
Foto: Dick Demey

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio