VWV wil geen extra gedwongen uitwijzingen van illegalen

VWV wil geen extra gedwongen uitwijzingen van illegalen

VWV wil geen extra gedwongen uitwijzingen van illegalen

Print
Vluchtelingenwerk Vlaanderen (VWV) wil niet dat er meer gedwongen uitwijzingen van illegalen komen. De organisatie is "bezorgd" omdat de regering de gesloten terugkeercentra "efficiënt wil gebruiken". Dat betekent volgens VWV: meer gedwongen uitwijzingen en dat kan niet. Het aantal plaatsen in gesloten centra (nu: 555) mag niét worden uitgebreid.

De niet-gouvernementele organisatie schrijft dat in een memorandum aan de nieuwe regering. Vorig jaar werden twaalf keer minder illegalen gedwongen verwijderd dan er werden geregulariseerd

.

VWV keert zich ook tegen de open terugkeercentra, die staatssecretaris voor migratie Maggie De Block (Open Vld, foto) wil oprichten. Volgens VWV "schrikken die centra af. In Nederland keert slechts 29% van wie in zo'n centrum aankwam ook effectief terug. De rest duikt onder". Voor Vluchtelingenwerk moeten illegalen volledig vrijwillig kunnen terugkeren. Er moet personeel zijn om hen daarbij te helpen en de vertrektermijn, die door de nieuwe wet van vijf op dertig dagen komt, moet verlengd kunnen worden.

Financiële steun

Vluchtelingenwerk Vlaanderen wil voorts een financieel spreidingsplan voor asielzoekers. Die moeten dus in bepaalde gevallen opnieuw financiële steun van de OCMW's kunnen krijgen. Het regeerakkoord wil alleen maar materiële steun en Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V) wil het verbod op financiële steun zelfs in een apart wetsvoorstel verankeren.

Tenslotte is de organisatie tegen een lijst van veilige landen. Asielzoekers uit die landen worden verondersteld geen echte asielzoekers te zijn. Hun zaak wordt via een versnelde procedure in 15 dagen afgehandeld. Volgens VWV kan men nooit "het algemeen veiligheidsniveau voor alle inwoners van een land vaststellen". Het is dus onmogelijk om te bepalen welke landen veilig zijn en welke niet.

Meer over het asiel- en migratiebeleid van Di Rupo I vindt u op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

MEEST RECENT