Vetfrakken tonen rijdend antiek

Vetfrakken tonen rijdend antiek

Vetfrakken tonen rijdend antiek

Print
Ranst - In domein De Moervelden brachten de leden van motorclub De Vetfrakken voor de twintigste keer nostalgie op wielen bij elkaar. De liefhebbers kwamen van voorbij Parijs om te kijken of ze geen onderdelen of motoren vonden waar ze al erg lang naar zoeken.
Paul Guldentops is één van de Vetfrakken van het eerste uur. “We hadden al een evenement voor de zomer maar in de winter was er twintig jaar geleden nog niets. Omdat iedereen in die periode aan zijn motor zit te sleutelen kwamen we op het idee om een ruilbeurs te organiseren. We zijn bescheiden begonnen in het Ranstse Gildenhuis en nu vullen bijna honderd standhouders hier vijf hangars van de vroegere militaire basis. De bezoekers komen dikwijls van ver naar hier en dat is niet zo verbazend want ik durf gerust zeggen dat wij de beste beurs zijn voor materiaal van voor 1975. Wij bieden geen spektakel en glitter maar de liefhebbers weten dat ze hier dikwijls iets kunnen vinden waar ze al lang naar op zoek zijn.”

Eén van de standhouders die Paul er lang bij wilde hebben is Hans Devos uit het Vlaams-Brabantse Baal. In zijn stand staan enkele opvallende machines te blinken. Vooral de BSA uit 1935 type J12 werd door talrijke amateurs aan de lopende band gekiekt.”Van die Britse moto zijn er maar 126 stuks gemaakt. Slechts een twintigtal daarvan kwamen bij burgers terecht. Het is een 500 cc met twee cilinders in V-vorm. Ook de vering is heel speciaal. Deze machine is zo goed als origineel. Natuurlijk moeten ketting en banden af en toe vervangen worden maar opvallend is hier ook dat de bedieningselementen in de tank verwerkt werden. De originele lak zit er nog op. Een gelijkaardige machine waarvan de motor in veel slechtere staat verkeerde is vorig jaar bij een Engels veilinghuis verkocht voor 40.000 euro.”

De passie voor oude motoren begon bij Paul toen hij 14 was. “ Ik wilde een ‘dikke moto’ tegen het moment dat ik 18 zou worden. Je begint met een 50cc brommer en op mijn eerste verkoop maakte ik vijftig cent winst. Zo is het gegroeid. Van een passie lijkt het stilaan een ziekte te worden. Mijn mooiste moto is de volgende die ik zal kopen. Het geeft je echt een kick om dingen te vinden die andere amateurs niet vinden. Ik heb hier ook een wiel van een Harley uit de eerste wereldoorlog gevonden. Daar betaal ik dan 250 euro voor.”

Dat hij het over zijn hart krijgt om dergelijke juweeltjes te verkopen verklaart Hans als volgt:”Je moet dingen weg doen om nieuwe zaken te kunnen kopen.Er rijden al moto’s van mij rond in LA, Moskou, Washington en Indonesië. Jemerkt dat de belangstelling in landen als Rusland en China begint te groeien. Als je een vijftigtal machines hebt moet je er ook al eens enkele verkopen.”

Sylvain Liekens

Foto Sarah Van den Elsken

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio