Agenten in burger voorkomen actie van Occupy Antwerpen

Print
Antwerpen - De politie maakte zaterdag korte metten met een actie van Occupy Antwerpen. Negentien leden werden opgepakt.

Occupy Antwerpen had via Facebook wereldkundig gemaakt dat het zaterdag actie zou voeren in de metro. De actievoerders wilden de bedoelingen van de occupy-beweging duidelijk maken aan de reizigers.

Zover kwam het niet. Toen de eersten zich verzamelden, werden ze meteen opgepakt door politie in burger. Een van de deelnemers spreekt over een massale machtsontplooiing van wel tachtig agenten. “Schande”, zo luidt het. “We weten nog altijd niet waarom. We waren nog maar op weg naar de metro.”

Ze klagen de houding van de politie aan en zeggen dat het al de derde keer in korte tijd is, dat ze een paar uur achter de tralies vliegen.

“Bij een protestbijeenkomst tegen het kappen van de bomen op De Keyserlei maakten we het al mee. En zelfs het gewoon bijwonen van een gemeenteraad in Antwerpen wordt door de politie niet getolereerd.”

Politiewoordvoerder Fons Basstiaenssens bevestigt het preventieve optreden van de politie. “Maar de actievoerders waren vooraf verwittigd.”

Volgens hem wisten ze goed wat hen te wachten stond. “De actie was niet aangevraagd. Onze mensen hebben preventief opgetreden, om te voorkomen dat het tot een kat- en muisspel zou komen in de metro. 19 arrestanten werden administratief opgepakt en enkele uren later weer vrijgelaten omdat ze deelnamen aan een verboden manifestatie.”

AK

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio