"Zo'n dood heeft René niet verdiend"

Zo'n dood heeft René niet verdiend

"Zo'n dood heeft René niet verdiend"

Print
"Ik was op jacht in de buurt van Koblenz, in Duitsland, toen ik telefoon kreeg", begint Jacques Vangehugten (63), de broer van de zaterdag in Opoeteren (Maaseik) vermoorde René, zijn verhaal in Het Belang van Limburg. "De wereld draaide even weg voor mijn ogen. Ik moest nog enkele kilometers stappen om mijn wagen te bereiken en ben dadelijk naar huis gereden. Ik ben er kapot van."

"René was een jaar jonger dan ik. Hij was een natuurliefhebber die drie tot vier keer per week met zijn paarden naar de Opoeterse bossen trok. Hij stond altijd klaar voor iedereen en had een moeilijk leven achter de rug. Zijn eerste vrouw stief aan kanker toen ze pas 37 jaar oud was. Hij vond opnieuw geluk met zijn vriendin Mariette met wie hij al bijna 13 jaar samen is. Hij laat een zoon en een dochter na en hij werd vier jaar geleden ook grootvader. Het is verschrikkelijk. Dit had hij niet verdiend."

"René was erg begaan met de natuur. Hij wist als geen ander waar de reeën, de konijnen en de fazanten zaten. Hij had een hekel aan broodjagers die alles kapot schoten wat ze voor de loop kregen. Daarom besloot hij om de gronden rond de Houwstraat zelf te pachten."

Hond

Broer Jacques haalt nog een vreemd incident aan: "René had tot voor kort een dobermann die hem overal volgde. Het was een echt zacht beest dat geen vlieg kwaad deed. Het beest stierf enkele weken geleden met schuim op zijn bek. Vergiftigd? Ik heb mijn bedenkingen maar wens daar nu geen commentaar op te geven."

Vriend

Dat Thieu Moors, een dorpsgenoot in een gehucht waar ons ons kent, de dader is, maakt het voor de vrienden en familie nog moeilijker te vatten. "Het ouderlijk huis van Moors ligt hier 200 meter verder. Eigenlijk zijn ze hier in de Houwstraat samen opgegroeid. Ook nu woonde Moors met zijn vrouw maar een paar straten verder. Het is gewoon niet te geloven."

Zaterdag

Mathieu Moors zou de regeling moeilijk hebben kunnen verkroppen en bleef jagen op de gronden achter het huis van het slachtoffer. Vangehugten is blijkbaar boos naar de jagershut gelopen en daar kwam het tot een hoog oplopende ruzie en een handgemeen waarbij Moors met zijn jachtwapen één schot loste. De hagel trof Vangehugten dodelijk in de borststreek.

Het rommelt al een tijdje in de Maaseikse jagerswereld en daarom wil burgemeester Creemers nu alle jagersverenigingen rond de tafel brengen voor een gesprek.

"In dit soort verenigingen hanteren ze geen tennisracket, maar een wapen en als er dan strubbelingen zijn, heb je een probleem. Daarom is het goed om met alle partijen samen te zitten voor een bezinningsmoment. We moeten samen met de verenigingen en de jagers kijken of ze zich houden aan de richtlijnen die zijn afgesproken binnen het kader van de Wildbeheereenheden (WBE's)."

In Maaseik rommelt het al langer in het jachtmilieu. In Neeroeteren is er ook een geschil tussen twee jachtverenigingen waarbij doodsbedreigingen zijn geuit.

MaHo/HDB

MEEST RECENT