1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Rechter D'Hondt ongenadig - wegpiraten riskeren levenslang rijverbod

In de politierechtbank van Dendermonde gingen vrijdag de processen van start tegen drie beruchte straatracers uit Zele. Politierechter Peter D’Hondt haalde zwaar uit naar de erg jonge wegpiraten.

jrosquin

Metaaldetectors, kogelvrije vesten en agenten in burger: politierechter Peter D’Hondt liet vrijdagochtend niets aan het toeval over tijdens de processen tegen het ‘kruim’ van de Zeelse straatracers. Stonden terecht: drie vaak piepjonge chauffeurs met na enkele maanden rijbewijs al een vuistdik strafdossier, stapels rijverboden en vooral een erg zware voet.

Spoor van bloed en vernielingen

Tijdens de rally’s die ze begin dit jaar hielden in en rond Zele lieten ze een spoor van bloed, vernielingen en geweld achter en joegen ze uiteindelijk hun eigen vrienden de dood in.

Adil A. (20, foto) voerde met zestien veroordelingen na amper twee jaar rijbewijs het bevriende trio aan. De man verscheen op krukken voor de rechter, want nog maar in oktober was hij tegen hoge snelheid met zijn auto gecrasht. Zijn vriendin die naast hem zat, hield aan het ongeval een negenvoudige beenbreuk, een gebroken neusbeen en een verbrijzelde knieschijf over. “Het meisje wilde model worden”, voegde D’Hondt er nuchter aan toe.

Oudere vrouwen bedreigd

De twintiger had toen al een indrukwekkend cv verzameld. “Kruispunten blokkeren, met de auto midden op een rotonde parkeren, ongevallen veroorzaken, oudere vrouwen bedreigen”, overliep D’Hondt. “Zo’n palmares heb ik in zo’n korte tijd nog niemand weten opbouwen.”

De rechter verwees ook naar een incident waarbij de man uitdagend voor de politie op zijn auto was gaan liggen, en “België is het beloofde land. Ik hoef helemaal niet te werken, ik kan doppen en met een dikke Mercedes rijden” riep. Na nog een ander ongeval had de man twee vrouwen bedreigd met hen “het hoofd af te rukken”, toen die hem aanmaanden om rustig te zijn.

Dodelijk ongeval

Tweede in rij was Cinan Ö. (19). Een getuige zag zijn donkere Audi A3 in juni voorbijscheuren, achternagezeten door zijn twee vrienden in hun Mini-couper. Tijdens het inhaalmanoeuvre ging de auto van Ö.’s achtervolgers uit de bocht, smakte tegen een verlichtingspaal en een boom aan en reed te pletter in een betonnen gracht. De inzittenden waren op slag dood. “Ik draaide aan een rotonde terug, en zag al vrij snel een rokende motor op de weg liggen”, herinnerde Ö. zich. “Toen ik ook het gruwelijk verminkte lichaam van een van mijn vrienden zag liggen, schoot ik in paniek. Ik maakte rechtsomkeert en reed naar mijn familie.”

Een van de slachtoffers was de 17-jarige Mesut C. Uitgerekend zijn oudere broer Ösgur stond vrijdag samen met zijn vader ook terecht. “Na elk rijverbod dat hij kreeg, stapte hij meteen opnieuw achter het stuur”, verduidelijkte openbaar aanklager Siegfried Stallaert. “Zelfs na de dood van zijn broer bleef hij zonder rijbewijs rondrijden. Van zijn vader kreeg hij steeds de sleutels.”

De drie chauffeurs riskeren celstraffen en een levenslang rijverbod. Volgende week wordt er in enkele zaken al een uitspraak gedaan.

Bert Foubert

Foto's: Geert De Rycke

Foto onder: Het verhakkelde voertuig waarin Mesut C. het leven liet. “Zelfs na dit dodelijk ongeval bleef zijn broer Ösgur elk rijverbod aan zijn laars lappen”, zei politierechter D’Hondt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners