Celebs

The Voice-kandidate Nikita Wilms: "Ik moet leren harder te zijn"

Print

The Voice-kandidate Nikita Wilms: Ik moet leren harder te zijn

Dat ze niet op haar mondje gevallen is, toonde Nikita Wilms reeds tijdens de blind auditions. Alex Callier omschreef haar als een stand-upcomedian. Koen Wauters vond haar een geboren entertainer en Natalia ging voluit voor die opvallende stem uit 'de Kempen'. Al moesten de 'sloefkes' wel ingeruild worden voor hoge hakken. "Ik heb mijn All Stars al ingewisseld voor hogere hakken. Maar ik blijf altijd een stoere rockchick."

"Ik heb geen spijt van mijn deelname. Het is een geweldige ervaring. Ik leer iedere keer bij, al is het natuurlijk nog niets vergeleken met de kans die je krijgt als je doorgaat naar de liveshows. Of ik mijn kansen hoog inschat? Eerlijk. Ik denk niet dat ik dit kan winnen, al zal ik mijn uiterste best doen om zo te verbeteren dat ik het wel haal. Moest het nu niet lukken, dan stop ik ermee. Niet met zingen, wel met meedoen aan dergelijke shows. Het is genoeg geweest nu. Ik heb me met hart en ziel gegeven. Eigenlijk was de belangrijkste drijfveer voor mij iemand eens te horen zeggen: je kan goed zingen. Iemand die er iets van kent, die zelf in het vak zit."

Tijdens de eerste kennismaking kwam je als een erg actief, zenuwachtig iemand over…

"Klopt, en zo ben ik ook. Ik heb nergens spijt van. Ik ben steeds mezelf gebleven. Weet je, in stresssituaties sla ik een beetje tilt. Dan grijp ik terug naar humor. Dat helpt me kalmeren. Want zeg nu zelf: er zijn zoveel ergere dingen in het leven dan één liedje zingen voor een jury."

"Achteraf bekeken dacht ik wel: misschien had je dat van die darmproblemen niet moeten zeggen. Maar er zijn zoveel mensen waarbij de stress ook lichamelijke klachten teweeg brengt. (lacht) Oké, zij zeggen dat niet expliciet op TV, maar ook daar is niets mis mee. En ik had de jury ook moeten laten uitpraten. Op dat moment ben je echter zo zenuwachtig, dat je maar door raast. Dat heeft niets met onbeleefdheid te maken, maar met pure stress en paniek."

Over je stem waren de meeste juryleden het eens: je zingt goed. Wanneer wist je dat je verder moest gaan in die wereld?

"Toen ik klein was, deed ik al mee aan playbackshows. En ik nam die optredens best wel ernstig. Ik oefende thuis, zodat ik op het podium niet af zou gaan als een gieter. Ik was op dat moment nog te jong om al professionele zanglessen te volgen, waardoor ik op aanraden van anderen maar in een koor ging. Ik ben nochtans niet bijzonder religieus ingesteld, maar het was wel de ideale start. Opeens leerde ik tweestemmig zingen, daar had ik daarvoor nog niet van gehoord. Toen de leiders van het koor weggingen, heb ik geprobeerd het nog een tijdje alleen voort te zetten. Maar dat is door praktische redenen toen niet gelukt."

"Ondertussen was ik ook al een pak ouder geworden, had ik mijn eerste instrument gekregen van mijn ouders: een keyboard, en ging ik naar de muziekschool. De plaatselijke playbackshows was ik een beetje ontgroeid, maar ik mocht tijdens de pauzes wel mijn zelfgeschreven nummertjes opvoeren. In het publiek zat een gitarist, die wel iets in mijn stem zag. Ik ging bij zijn band en ben daar tot vorig jaar bij gebleven. We zongen vooral covers van andere groepjes, dat was ook meteen de reden waarom ik ermee gestopt ben. Ik voelde dat ik nood had aan iets meer. Het kriebelde om zelf nummers te schrijven. Samen met enkele bandleden ben ik dingen beginnen uitproberen. Ondertussen hebben we met 'Bekijk hier de auditie van Nikita Wilms tijdens The Voice.' al genoeg nummers om een cd'tje te maken."

Speelt al die ervaring soms ook in je nadeel?

"Ik ben het gewoon om covers te zingen, waardoor je al sneller stemmen begint te imiteren. Met Bekijk hier de auditie van Nikita Wilms tijdens The Voice. heb ik dat probleem niet, want dat zijn mijn eigen nummers. Maar bij The Voice merk ik soms dat ik teruggrijp naar de manier waarop de originele zanger of zangeres het lied zong. Terwijl het net belangrijk is om je eigen stemgeluid te gebruiken. Daar kan Natalia me bij helpen."

Over Natalia gesproken, klikt het met je coach?

"Ik ben blij dat ik haar heb ja. Vooraf dacht ik: als ik mag kiezen, ga ik voor Jasper Steverlinck. Puur omdat ik dacht dat die meer in mijn genre lag, meer rock-'n-roll. Maar Natalia past beter bij mijn karakter. Ze heeft een no-nonsense aanpak, is bijzonder recht voor de raap. Dat apprecieer ik, want enkel wanneer ze zeggen welke punten niet goed zijn, kan je ook effectief verbeteren. Zo'n sterke personen helpen me echt. Mijn pa is ook zo iemand."

Daar heb je een erg hechte band mee bleek doorheen het programma…

"Wij zijn twee handen op één buik. Althans nu zijn we dat, vroeger was dat enigszins anders. (lacht) Onze karakters lijken enorm op elkaar, dus dat botste nogal eens toen ik nog thuis woonde. Maar sinds ik met mijn vriend samenwoon, zijn we echt naar elkaar toegegroeid. Hij is mijn baken van rust en steun. Al toen ik klein was. Toen ik aan mijn middelbare schoolopleiding begon, twijfelde ik even om naar het Lemmens Instituut te gaan. Ik zou dan op internaat moeten en dat is nogal kostelijk. Maar mijn pa vond dat niet erg, hij wou met plezier een bijjob nemen om alles te financieren. Uiteindelijk is het er niet van gekomen, maar het feit dat hij zoveel voor me over had, is me altijd bijgebleven."

"Ik zou het best erg vinden, moest hij niet bij de opnames van The Voice aanwezig kunnen zijn. Als hij er is, blijf je toch altijd een beetje papa's kindje he. Je voelt je beschermd. Je weet: hoe vals ik ook zing, voor hem blijf ik het goed doen. Hij heeft me geleerd om ervoor te blijven gaan. Vroeger gaf ik sneller op, maar nu is mijn motto: wie niet waagt, niet wint. Het leven is al zo kort, je kan maar beter genieten en zoveel mogelijk doen wat je graag doet. "

Zijn er dingen die je zal weigeren in The Voice?

"Neen, ik sta open voor heel veel dingen. De coaches hebben zoveel ervaring, daar kan je enkel maar van leren. En ik blijf een meisje he, ik hou ervan als een styliste me vertelt wat goed bij me zou staan. Ik heb onlangs zelfs voor het eerst echt hoge naaldhakken gedragen. Zolang ik mezelf terug kan vinden doorheen al die veranderingen, is het voor mij goed. Maar het moet wel Nikita blijven. Ze mogen me omtoveren tot een zangeres met pumps, maar ik blijf toch altijd die ietwat stoere rockchick."

"Het enige waar ik echt neen tegen zeg, zijn veranderingen aan mijn haar. Vroeger had ik erg kort haar, een verschrikking. Ik heb zolang moeten sparen om mijn haar te krijgen zoals ze nu is, dat ik het wel erg zou vinden, moest dat plots veranderen."

Ben je voorbereid op mogelijke kritiek?

"Toen ik deelnam aan Idool kreeg ik van een aantal internetgebruikers negatieve commentaar te horen. Dat was moeilijk om te verwerken. Ik kan het alleen maar toejuichen als mensen die er iets van kennen me kritiek geven. Zo leer je dingen bij. Maar wanneer onbekenden voor geen reden beginnen schelden en persoonlijk uithalen via internetfora, dat is even slikken. Al heeft die ervaring me ook iets geleerd. Ik ga nu niet meer actief zoeken naar reacties van anderen. Ik ben mezelf op tv en ik hoop dat de mensen dat ook zien. Dat ik geen show verkoop, maar oprecht probeer te verbeteren. Ik weet wel dat ik moet leren harder zijn. Dat ik doorheen de wedstrijd meer het competitiebeest in mij zal moeten laten bovenkomen. Maar momenteel speelt dat bij mij echt nog niet."

Wat mag de toekomst nog brengen?

"In een ideaal leven doe je voornamelijk dingen waar je van houdt. Als je je geld kan verdienen door iets te doen wat je passie is, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen. Maar als het nu niet lukt met The Voice: zingen blijf ik toch. Dat is een liefde die in je leeft. En daarnaast? Trouwen graag. (lacht)"

The Voice van Vlaanderen', elke vrijdag om 21 uur bij vtm.

Beelden: Bekijk hier de auditie van Nikita Wilms tijdens The Voice. & The Voice

Presidential Sweet

NIET TE MISSEN