Opnieuw onlusten in Matongewijk na overwinning Kabila

De Brusselse politie heeft vrijdag 192 mensen administratief aangehouden en vier andere personen gerechtelijk in de Matongewijk in Brussel. Dienstdoend burgemeester van Elsene, Béa Diallo, is aangevallen. De Congolezen komen op straat om de overwinning van Kabila aan te vechten.

ikerremans

De Congolezen verzamelden vrijdagavond rond 17 uur aan de Naamsepoort in Brussel uit onvrede met de verkiezingsresultaten in Congo. In de loop van de avond raakte bekend dat president Kabila de verkiezingen gewonnen had, maar volgens de manifestanten is er fraude in het spel.

Lees ook: Kabila blijft aan de macht - rellen in Kinshasa

De manifestaten bezetten een tijdje de Elsensesteenweg. Ze werden meteen omsingeld door meer dan honderd agenten. Rond 19.00 uur begon de politie de manifestanten af te voeren met bussen. Dat verliep in een bijzonder grimmige sfeer. Op de Waversesteenweg werden een tweetal wagens in brand gestoken.

De groep werd weggebracht naar de kazerne van de federale politie in Etterbeek. Op de Gulden Vlieslaan begon de politie daarna een tweede groep Congolezen te omsingelen, samen met een aantal andere omstaanders en mensen die in de restaurants en tavernes op de Gulden Vlieslaan zaten.

De politie gedroeg zich soms uitermate nerveus en bij momenten ronduit agressief, ook tegenover de aanwezige pers. Een cameraman van het vtm-nieuws werd gebeten door een politiehond. De cameraman kreeg een beet in de arm, maar zou niet gewond geraakt zijn.

Diallo

Aan de Naamsepoort stonden rond 22.00 nog verschillende groepjes Congolezen. Net toen er een relatieve rust leek weergekeerd deed zich een incident voor met schepen Béa Diallo. Diallo, die de burgemeester van Elsene vervangt in diens afwezigheid, kwam persoonlijk poolshoogte nemen na de onlusten die zich hadden voorgedaan en wou nog eens uitleggen waarom hij de manifestatie van vrijdagavond niet had toegelaten.

De man kreeg daartoe niet de kans en werd onmiddellijk omsingeld door een groep van een 30-tal mannen. Die wierpen hem allerlei verwijten naar het hoofd en begonnen hem te duwen en te slaan. Diallo probeerde weg te stappen maar werd door de groep achtervolgd. Uiteindelijk moest de politie de man ontzetten en wegbrengen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER