Provincie Antwerpen zet als eerste schouders onder fairtrade

Ook in de provincies gingen ambtenaren, gedeputeerden en politieke medewerkers aan het werk om eerlijke handel en duurzame landbouw te promoten. In het spoor van de 'Ik ben verkocht'-campagne keurde het provinciebestuur in mei 2007 een charter goed, waardoor de provincie zich verbindt om aan eerlijke handel te doen.

phendrickx

Hiermee was de provincie Antwerpen de eerste provincie in Vlaanderen die haar schouders onder de campagne voor eerlijke handel zette. Het ondertekenen van dit charter lijkt misschien symbolisch, maar in de praktijk verandert er wel degelijk iets. Eerlijke handel moet namelijk een eerlijke minimumprijs garanderen, minimale arbeidsregels respecteren en minimale milieuregels naleven.

Maar de provincie wilde een stap verder gaan. Gesprekken met de organisatoren van de FairTradeGemeente actie resulteerde in de uitdaging ook van de provincie een FairTradeProvincie te maken.

Op 19 maart 2009 namen de vijf Vlaamse provincies deze uitdaging aan en besloten aan zes gestelde criteria te voldoen. De titel FairTrade- Provincie werd geboren. Deze te verwerven titel geeft aan dat een provincie én haar gemeenten eerlijke handel een warm hart toedragen en er ook effectief werk van maken.

Voor alle info kan je terecht op de website van de provincie Antwerpen. Ook op Fairtradegemeenten en Oxfam Wereldwinkels vind je veel informatie.

MEER OVER Fairtrade