Gemeenten met meer dan 25.000 inwoners stemmen digitaal

Alle Vlaamse gemeenten met meer dan 25.000 inwoners en alle gemeenten waar al elektronisch gestemd wordt, zullen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 stemmen met het nieuwe digitale stemsysteem. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist op voorstel van Vlaams minister Geert Bourgeois.

In Vlaanderen stemmen vandaag 143 van de 308 gemeenten (49 pct van de kiezers) elektronisch. De gebruikte stemapparatuur is echter totaal verouderd en niet meer te onderhouden. De Vlaamse regering participeerde de voorbije jaren in de ontwikkeling van een nieuw elektronisch stemsysteem. Het prototype van dat nieuwe systeem werd op 27 oktober uitgetest door meer dan 6.000 mensen.

De belangrijkste nieuwigheid van dat nieuwe systeem is dat de stem van de kiezer op een papierstrook zal worden afgedrukt en niet meer op een magneetkaart wordt geregistreerd. Zo krijgt de kiezer de mogelijkheid na te gaan of de stem die zij of hij met de computer heeft uitgebracht correct geregistreerd is.

De Vlaamse regering moest nog wel beslissen op welke schaal ze het nieuwe systeem zou gebruiken bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Die knoop is nu doorgehakt.

Minister Geert Bourgeois (foto): "De regering besliste dat, naast alle gemeenten die in 2006 al digitaal stemden, ook alle gemeenten met meer dan 25.000 inwoners vanaf oktober 2012 digitaal zullen stemmen. Hierdoor is voor zowat drie vierde (72,8 procent) van het Vlaamse kiezerskorps potlood en papier voltooid verleden tijd". Concreet gaat het om 173 gemeenten.

Minister Bourgeois zal federaal minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet op de hoogte brengen van de beslissing van de Vlaamse regering. Hij wil haar ook "uitnodigen om ook spoedig een beslissing te nemen, teneinde geen vertraging in het productieproces op te lopen", luidt het.

Nu in het nieuws