Kroatië is 28ste land van de Europese Unie

De leiders van Kroatië en de Europese Unie hebben vrijdagochtend op een plechtige ceremonie in de marge van de Europese top in Brussel het toetredingsverdrag van het Balkanland ondertekend. Zo wordt Kroatië in juli 2013 de 28ste lidstaat van de Europese Unie.

mimeers

Namens Kroatië namen president Ivo Josipovic en uittredend premier Jadranka Kosor de honneurs waar. Volgens Josipovic heeft de toetreding tot de Europese Unie voor zijn land "een even grote historische waarde" als de onafhankelijkheidsverklaring in 1991. Kroatië, dat sinds 2005 onderhandelt over het Europese lidmaatschap, wordt na Slovenië het tweede land uit het voormalige Joegoslavië dat aansluiting vindt bij het Europese project.

Felicitaties Van Rompuy

Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy feliciteerde de Kroaten met hun nakende toetreding. "Europa, dat is vrede", zo bracht de Belg één van de drijfveren achter de Europese integratie in herinnering.

Van Rompuy hamerde er wel op dat Zagreb niet op zijn lauweren mag rusten. Europa houdt het komende anderhalf jaar versterkt toezicht op de verdere hervorming van de rechtsstaat en de strijd tegen corruptie en georganiseerde misdaad.

Vijf kandidaat-landen

Naast Kroatië, dat zich vanaf vandaag dus officieel het 28ste land van de EU mag noemen, zijn nog vijf andere landen kandidaat om EU-lid te worden: IJsland, Macedonië, Montenegro, Servië en Turkije.

Belga Foto Belga: Kroatisch president Ivo Josipovic en eerste minister Jadranka Kosor ondertekenen het toetredingsverdag

Vastgoed

Jobs in de regio