296 banen op de helling bij Duracell in Aarschot

296 banen op de helling bij Duracell in Aarschot

296 banen op de helling bij Duracell in Aarschot

Print
De directie van batterijenfabrikant Duracell heeft vrijdag tijdens een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd in haar vestiging in Aarschot gespreid over de komende 2 jaar 296 jobs te willen schrappen, met name 256 arbeiders- en 40 bediendejobs. Het Aarschotse stadsbestuur reageert onthutst en ongerust.

Bij Duracell in Aarschot werken momenteel - de tijdelijke contracten niet meegerekend - circa 750 mensen. De directie wil er 450 overhouden en verwacht naakte ontslagen te kunnen vermijden.

Moderniseren

Duracell wil enerzijds de productie van enkele batterijen waarvan de vraag terugloopt, verhuizen naar andere vestigingen. Daarnaast wil men zwaar gaan investeren in de modernisering van de productie van de AA- en AAA-batterijen waarvan de verkoop, onder meer door toepassingen in bijvoorbeeld de LED verlichting, sterk in de lift zit.

"Dit zal toelaten dat de vestiging in Aarschot een belangrijke rol zal blijven spelen in de toekomst", aldus een mededeling van de directie.

Volgens de vakbonden worden ook de finishing- en de metalafdeling, waarin de batterijen afgewerkt worden, naar elders verhuisd. "Deze operatie is een kleine stap achteruitzetten om er daarna een grote vooruit te kunnen zetten. Het was immers ofwel zwaar investeren ofwel deze fabriek sluiten.", aldus Duracell-woordvoerder Vincent Vandepitte.

Burgemeester

"Dit is een harde dobber voor de tewerkstelling in en rond Aarschot. Duracell biedt immers werk aan heel wat mensen uit de streek", aldus burgemeester André Peeters (CD&V) die voorts zijn solidariteit betuigt met de getroffen werknemers en hun families.

Peeters stelt enigszins te hebben verwacht dat Duracell in haar Aarschotse vestiging zou snoeien in de productie. "De omvang van de herstructurering verrast en komt hard aan. We hopen dat er geen naakte ontslagen zullen vallen, maar dat is momenteel nog koffiedik kijken. We wachten met een bang hart af wat de toekomst zal brengen", aldus burgemeester André Peeters.

B