Kamerlid Louis wil studentendopen bestraffen met twee jaar cel

Kamerlid Louis wil studentendopen bestraffen met twee jaar cel

Kamerlid Louis wil studentendopen bestraffen met twee jaar cel

Print
Het onafhankelijke Kamerlid Laurent Louis heeft een wetsvoorstel ingediend om studentendopen te verbieden en de organisatoren te bestraffen. Er moet twee jaar cel en 1750 euro boete op staan, zo vindt hij.

"Studentendopen zijn een aaneenschakeling van treiterijen, de ene al onaangenamer dan de andere, met de bedoeling om nieuwelingen te vernederen", zo betoogt Louis. Hij verwijst naar volgende praktijken: schachten in zwembroek of naakt kopje-onder doen gaan in een vat vol dierenbloed en dierlijke uitwerpselen; hen naakt doen defileren; hen kaalscheren of het schaamhaar wegscheren; hen walgelijke brouwsels doen slikken tot brakens toe. Deze praktijken bestaan aan de meeste universiteiten en hogescholen en ze worden verrechtvaardigd als "studentenfolklore".

Haatmails

Louis vindt dat "het gezond verstand bij onze studenten ver te zoeken is". Hij gelooft niet dat de studenten vrijwillig deelnemen aan deze dopen. "Wie niet meedoet wordt gediscrimineerd: een enquête bij 925 studenten dierengeneeskunde in Luik bracht aan het licht dat 15% van de niet-gedoopten gediscrimineerd worden. Ze mogen in de cafetaria niet zitten waar ze willen, ze vinden moeilijker een kot of een stageplaats en ze krijgen haatberichten in hun e-mails. Er zijn al verschillende klachten ingediend bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. Eén op de negen van deze studenten gaf toe onder de dopen geleden te hebben", zo weet Louis.

De doopplechtigheden gaan met overmatig alcolholgebruik gepaard. In 2009 kwamen liefst 10 studenten in een alcoholcoma tijdens de doop, aldus Louis.

In Frankrijk is dit soort dopen al sinds 1998 verboden en men denkt er aan een groen nummer waar je als slachtoffer anoniem klacht kan indienen. Louis wil de organisatoren van dopen ook in België strafbaar maken, ongeacht of de schachten er nu vrijwillig aan deelnemen of niet. Zijn voorstel keert zich niet tegen uit de hand gelopen dopen, maar tegen de dopen en ontgroeningen zelf. Ook universiteiten en scholen die de dopen niet uitdrukkelijk verbieden worden strafbaar.

JDW

Nu in het nieuws