"De islam wordt gediscrimineerd in België"

"De islam wordt gediscrimineerd in België. Hij werd nooit op een echte, multiculturele wijze erkend". Dat schrijft onderzoeker Jonathan Debeer (Steunpunt Gelijke Kansenbeleid, Universiteit Antwerpen) in een boek dat vanmorgen werd voorgesteld in Gent.

jdewit

Uit zijn studie blijkt verder dat ook de moslims zelf afwillen van de Moslimexecutieve

Debeer ziet discriminatie van de islam op vele vlakken:

== De islam werd al in 1974 erkend, maar het duurde nog tot 2007 vooraleer dat ook tot erkende moskeeën leidde.

== De nieuw-erkende geloofsgemeenschappen moeten bovendien aan allerlei formaliteiten voldoen, die niet gelden voor de oude (zoals jaarlijks budgetten voorleggen).

== Ook moet de Moslimexecutieve de hele islam vertegenwoordigen, maar alle kandidaten voor de Moslimraad werden gescreend door de staatsveiligheid en een grote hoop van deze democratisch verkozenen geweerd. Dat gebeurde bij andere godsdiensten niet.

== Het Vlaamse eredienstendecreet is volledig geschoeid op een katholieke leest met zijn hiërarchische structuur en het is niet aangepast aan de islam.

Executieve onefficiënt

Uit zijn onderzoek bleek ook dat de moslims zelf kritiek hebben op de Moslimexecutieve. Ze zijn het niet eens over haar functie (administratief of ook religieus?), ze vinden haar onefficiënt, ze menen dat ze erkenning van nieuwe moskeeën en imams vertraagt. Bovendien is de Excutieve niét representatief, zo zeggen de moslims. De Turken en de Marokkanen slagen er volgens de studie binnen de Executieve niet in om het eens te worden.

Debeer becritiseert ook het rapport-Magits, dat een nieuwe structuur voor de erediensten moet uitdenken. Dat rapport pleit voor één representatief orgaan per erkende godsdienst. Niet goed, meent Debeer, te veel geschoeid op katholieke leest. Hij vindt dat er meerdere organen per godsdienst mogelijk moeten zijn.

Meer over deze studie vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Vastgoed

Jobs in de regio