"Euro was gedoemd om te mislukken"

Euro was gedoemd om te mislukken

"Euro was gedoemd om te mislukken"

Print
De euro was van in het begin al gedoemd te mislukken. Dat zegt Jacques Delors, een van de architecten van de eenheidsmunt, in een interview met de Britse krant Daily Telegraph. De 86-jarige Fransman vindt ook dat de Europese leiders de schuldencrisis "te weinig en te traag" aanpakken.

Volgens de voormalige voorzitter van de Europese Commissie zijn de huidige problemen van de euro het gevolg van "een combinatie van de hardnekkigheid van de Duitse visie op monetaire controle en het ontbreken van een duidelijke visie van alle andere landen".

Ook hebben de leiders bij de introductie van de eenheidsmunt volgens Delors geen rekening gehouden met de zwaktes en met onevenwichten tussen de lidstaten.

Merkel

Ondertussen ligt de Duitse bondskanselier Angela Merkel in eigen land onder vuur wegens haar onverzettelijkheid op Europees vlak, voornamelijk rond de euro-obligaties. Voormalig bondskanselier Helmut Schmidt beschuldigt haar er zelfs van Duitsland te isoleren in Europa.

"We kunnen de euro-obligaties niet helemaal uitsluiten, ze kunnen nog onmisbaar worden", zei de Duitse eurocommissaris voor Energie Günther Oettinger aan de Duitse krant Die Welt. Hij nochtans lid van Merkels christendemocratische partij CDU.

Europese top

Maandag ontmoeten Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy elkaar in Parijs om voorstellen te formuleren om uit de crisis te geraken. Op donderdag en vrijdag is er dan een Europese top in Brussel.

Foto: Photonews

Nu in het nieuws