Geen genade voor kleine drugsdealers

Print
Antwerpen - “Kleine dealers in de Seefhoek moeten sneller uit het straatbeeld. Daarom pakken we ze vanaf 1 december op een andere manier aan”, maakte het Antwerpse parket gisteren bekend.

"Om kleine dealers onmiddellijk uit het straatbeeld te verwijderen, passen we vanaf 1 december een nieuwe werkwijze toe”, vertelt persmagistraat Paul Van Tigchelt van het Antwerpse parket. “Alle straatdealers die door de politie worden opgepakt, gaan de cel in en worden voorgeleid bij het parket, dat een aanhoudingsmandaat vordert bij de onderzoeksrechter. Daarna komen ze zo snel mogelijk voor de rechter ten gronde. Omdat er geen bijkomend onderzoek nodig is, kan de zaak meteen worden afgesloten.”

De nieuwe werkwijze werd voor het eerste onderzocht na een overleg tussen onder andere minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) en burgemeester Patrick Janssens (sp.a) in augustus 2011. De discussie over drugs in de Seefhoek was toen in een stroomversnelling terechtgekomen, omdat enkele winkeliers het heft in eigen handen hadden genomen. Dat leidde tot vechtpartijen en de spanning in de wijk was dagen na de rellen nog te snijden. Ondertussen werd er een Buurt Informatie Netwerk (BIN) opgericht en bezocht onder andere minister Turtelboom (Open Vld) de wijk al. De politie zet naar eigen zeggen nog steeds hard in op de problematiek, maar de drugsdealers zijn nog niet verdwenen.

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio