Rayes Lemmens start trendy wijnwinkel in Antwerpen

Print
Balen -

Balenaar Rayes Lemmens opende zopas een trendy wijnwinkel in Antwerpen. Zijn zoveelste zakenproject. Een verhaal over durf, frisse ideeën en zakelijk succes.

Op zijn veertiende kreeg Rayes Lemmens (30) van een leraar in het atheneum in Mol te horen dat hij nooit goed Frans zou leren spreken.
Zonder dat zijn ouders het wisten schreef de jongeheer Lemmens zich voor het volgende studiejaar in bij de jezuïeten in Namen. Daarna wilde hij de wijde wereld in.

"Ik zocht interessante universiteiten om te studeren", legt hij uit. "Er kwam een aanbod van de universiteit van Fuldan, in China."

Altijd tweede zit

Viel dat tegen. Zonder een woord Chinees te spreken, belandde de Kempenaar er in een sociaal isolement. "Ik had gelezen dat er daar aan de universiteit veel buitenlanders studeerden, maar dat bleken allemaal Koreanen te zijn", lacht Rayes. "Die eerste drie maanden waren een hel, maar ik beet door. En ik leerde Chinees."

Terwijl hij in China zat, presteerde de jonge Kempenaar het om ook rechten te studeren in Namen en later in Leuven. "In het begin was dat niet eenvoudig, tegelijk studeren in China en in België. Ik legde tijdens de zomer mijn examens in België af. Dat was dus altijd tweede zit", lacht hij.

Ook financieel moest hij creatief zijn. "De vluchten heen-en-terug ­waren duur. Geld had ik niet. Dat loste ik op door in China zijden dassen te kopen en die in België via e-bay te verkopen. Mijn medestudenten in Leuven verdeelden die wel. Ik ben echt van niks begonnen."

Aan ideeën om zaken te doen ontbrak het hem niet. "In China zag ik een vrouw onder haar wok stoken met houtskool. Ik dacht: als ik van die houtskool nu eens briketten maak en die in België verkoop?" Zo geschiedde: Blokker werd afnemer.

Ondertussen volgde Lemmens een cursus consultancy. Zo kon hij Westerlingen die in China zaken wilden doen, helpen. "Ik stichtte de nv ­Eurolutions. Daarvoor leende ik 60.000 euro van een Belg. Ik zou ze in drie jaar terugbetalen, maar dat was al een feit na zes maanden. De houtskoolbriketten zorgen daarvoor. Door al dat gereis werd ik wel een buitenlander in eigen land."

Deurklinken

Daarna hield het nooit meer op: Lemmens is nu de grootste leverancier van deurklinken in Polen. Allemaal afkomstig uit China natuurlijk.

Zijn jongste zakenproject is een originele wijnwinkel op de meest trendy plaats in Antwerpen, vlakbij het Museum voor Schone Kunsten.

"Bij ons geen dure woorden. Op een fles kan je hier lezen dat de wijn naar bosbessen, grenadine of bonbons smaakt. Je kan van alles proeven en zo je favoriete wijn ontdekken en kopen. Laagdrempelig.
's Middags serveren we ook een lichte lunch. Ik wil hier levensgenieters. Het slaat goed aan. Ik wil deze aanpak ook elders toepassen. Zoals Pain Quotidien dat doet. Ik doe prospectie in Brussel, Breda en Amsterdam. En straks natuurlijk ook in China. Want China is met de dag gekker op wijn."

Vinicity, Karel Rogierstraat 40, Antwerpen. Elke dag open van 10u tot 20u. Maandag gesloten.
www.vinicity.com

#Balen# Marc HELSE
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio