Toch geen rotonde aan kruispunt naar Bobbejaanland

Print
Kasterlee - Er komt dan toch geen rotonde op het kruispunt van de Hersetalsesteenweg en de Olensteenweg in Lichtaart. Er komen, verkeerslichten.
De aanleg van de rotonde was een idee van het Agentschap Infrastructuur-Wegen en Verkeer (AWV) omdat het kruispunt destijds werd geïnventariseerd als een zwartpunt voor fietsers. Een studiebureau meende dat een rotonde de oplossing was.

Maar het gemeentebestuur van Kasterlee, alhoewel voorstander van de herinrichting van het kruispunt en een betere bescherming van de fietsers, was niet direct enthousiast over de aangeboden oplossing.

In een recente brief aan AWV liet burgemeester Ward Kennes (CD&V) nog eens verstaan dat het schepencollege steeds meer vragen had bij de geplande rotonde. "Wij stellen vast dat overal in Vlaanderen rotondes verdwijnen -ook in onze eigen gemeente worden er twee weggehaald voor de aanleg van de Noord-Zuid-verbinding- terwijl men er hier nog eentje zou bij leggen", aldus Kennes.

Bobbejaanland

De burgemeester vreest ook dat een rotonde de doorstroming van het verkeer richting Bobbejaanland niet bepaald zou bevorderen. "Bovendien moesten voor de aanleg van de rotonde gronden worden onteigend en moet er een op- en afrit voor café De Lork worden op aangesloten. In overleg met het diensthoofd van AWV zijn we akkoord geraakt om de beslissing terug te draaien. Nu de minister (partijgenote Hilde Crevits, red.) nog overtuigen!"

Om eindeloze files op piekmomenten te vermijden en het verkeer van Herentals naar Lichtaart vlot te laten doorstromen zou nu voor 'dynamische' verkeerslichten geopteerd worden. "Zo kan je de verkeersstromen vlot sturen. Fietsers zouden via een drukknop conflictvrij kunnen oversteken", besluit de burgemeester.

Opgelucht

Wie opgelucht op het nieuws reageert zijn de uitbaters van het aloude café De Heide. "Die rotonde beroofde onze café van een deftige parking en verhinderde dat onze klanten vanuit de Bekenbaan terug naar Herentals of Olen konden rijden", zegt cafébazin Olga. "Dit is een pak van mijn hart."

De gemeente Geel en Kasterlee zijn trouwens dit jaar gestart met een dossier rond een eenrichtingsfietspad langs de Olensteenweg. Daarin wordt ook het parkeergebeuren van Bobbejaanland aangepakt, zodat het ook daar veiliger voor fietsers wordt.

#Kasterlee#

Marc HELSEN
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio