Derde minder Mechelaars leeft van uitkering OCMW

Derde minder Mechelaars leeft van uitkering OCMW

Derde minder Mechelaars leeft van uitkering OCMW

Print
Mechelen - Het aantal Mechelaars dat een leefloon krijgt, is in zeven jaar tijd met ruim 30 procent gedaald, tot 589. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse overheid.
De cijfers staan in schril contrast met de situatie in de rest van Vlaanderen, waar het aantal mensen dat van een uitkering leeft gemiddeld met 12 procent is toegenomen. "Een bewijs dat ons activeringsbeleid werkt", reageert OCMW-voorzitter Koen Anciaux (Open Vld). "Het is onze taak om hulpbehoevende inwoners niet in de steek te laten. Maar ik vind het even belangrijk dat wij mensen ook aansporen om hun leven weer in eigen handen te nemen", legt hij uit.

Dat kan volgens Anciaux door een opleiding te volgen, of door een job te zoeken. "Wij geven ook geen extra premies. Anders wordt het verschil tussen een uitkering en een inkomen uit arbeid te klein, en dat motiveert niet om werk te zoeken", stelt Anciaux. In 2003 ontvingen 858 Mechelaars nog een leefloon, of elf per 1.000 inwoners. In 2010 waren dat er zeven per 1.000. Van alle OCMW's in de Vlaamse centrumsteden heeft Mechelen ook de grootste spaarpot: 12,3 miljoen euro.

SVH

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio