Overlastmaatregelen rond De Coninckplein verlengd

Overlastmaatregelen rond De Coninckplein verlengd

Overlastmaatregelen rond De Coninckplein verlengd

Print
Antwerpen - De stad Antwerpen gaat het alcoholverbod op en rond het De Coninckplein met een jaar verlengen. Het stadsbestuur spreekt van een maatregel die duidelijk een positieve invloed heeft op de buurt. Het parket besliste eveneens om harder op te treden tegen drugsdealers.

Het stadsbestuur besliste begin 2011 om harde maatregelen te treffen om problemen met overlast, criminaliteit, alcohol en drugs in te dijken. Er werd onder meer beslist om een alcoholverbod in te voeren op en rond het De Coninckplein.

Dat verbod loopt tot 31 december 2011, maar de stad wilt het verbod met een jaar verlengen tot eind 2012 "omdat het zijn vruchten blijkt af te werpen". "Zo kan het stadsbestuur dit recente en broze evenwicht in de buurt beschermen en vermijden dat de overlast door alcoholmisbruik terugkomt", stelt de stad in een persbericht.

Criminaliteit gedaald

Tot nu toe werden er 2.219 overtredingen van het alcoholverbod vastgesteld bij 1.294 personen. Er waren 214 overtreders met meer dan 1 vaststelling.

Uit de analyse van de geregistreerde criminaliteit de eerste 10 maanden van 2011 blijkt nu dat heel wat criminaliteitsfenomenen die aanleiding hebben gegeven tot de invoering van het alcoholverbod, gedaald zijn in vergelijking met dezelfde periode in 2010.

Zo daalden het aantal bedreigingen, woninginbraken, inbraken in handelszaken en handtasroven met meer dan 30 procent.

Buurt tevreden

Uit een bevraging van de stad bij buurtbewoners zou ook blijken dat de sfeer in de buurt verbeterd is. Ze typeren het De Coninckplein en omgeving als rustiger, ordentelijker en stellen minder storend rondhanggedrag vast.

Drugsdealers blijven in cel

Ook vandaag besliste het parket van Antwerpen de maatregelen tegen drugsdealers nog te verstrengen. Het parket wil drugsdealers in de cel houden in afwachting van hun proces. Sinds begin dit jaar geldt er een snelrechtprocedure tegen drugsovertreders, maar meestal werden kleine dealers vrijgelaten in afwachting van hun proces.

De bijsturing komt er enkele maanden na het crisisoverleg tussen het gerecht, minister van Justitie Stefaan De Clerck en Antwerps burgemeester Patrick Janssens. Ze is donderdag al in werking getreden.

Afgelopen zomer kwam het nog tot rellen tussen honderden misnoegde handelaars en drugsdealers, vanwege de overlast die die laatsten veroorzaakten. Burgemeester Janssens verhoogde de aanwezigheid van politiediensten in het straatbeeld, maar sprak tevens zijn (juridische) onmacht tegen voornamelijk illegale dealers uit.

Een van de maatregelen van het gerecht om de problematiek aan te pakken, wordt nu het consequent aanhouden van dealers, zelfs indien het gaat om kleine hoeveelheden drugs - minder dan 50 gram bij cannabis, 10 gram bij heroïne, cocaïne, speed en amfetamines of 20 tabletten bij XTC.

Bij de bestaande APS-procedure werden kleine dealers meteen gedagvaard, zodat ze binnen de maand voor de strafrechter verschenen. In de tussentijd kregen ze echter hun vrijheid terug. Nu zal het parket telkens de 'klassieke' gerechtelijke afhandeling volgen, namelijk het vorderen van een aanhoudingsmandaat bij de onderzoeksrechter. Door echter geen bijkomend onderzoek te vragen, kan de verdachte toch nog snel voor de rechter worden gebracht.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio