Eiffeltoren wordt groene long

Eiffeltoren wordt groene long

Eiffeltoren wordt groene long

Print
Het klinkt als een broodje-aapverhaal, maar het blijkt bittere ernst. Het Franse bedrijf Ginger is een project aan het ontwikkelen om de Eiffeltoren in 2013 met 600.000 plantjes te bekleden.

Via een ingewikkeld netwerk van draden en liften zullen de stekjes in jutezakjes van 15 op 15 centimeter worden vastgehecht aan hennep-netten. Een irrigatiesysteem van twaalf ton rubberen tubes zorgt voor bewatering. De 327 meter hoge trots van Parijs zal op deze manier 87,8 ton CO2 kunnen absorberen, enkele tonnen meer dan het monument uitstoot voor zijn verlichting.

De CO2-neutrale Eiffeltoren moet een ecologisch statement worden voor alle Franse inwoners. Na zes jaar worden de plantjes verwijderd. Kostprijs van deze stunt: 72 miljoen euro.

Martin Hermy, professor Ecologie, Stedelijk Groen Management en Natuurconservatie van de KU Leuven, denkt dat Patrick Blanc achter het project zit. "Zijn groene, met planten begroeide gevels van Musée Quai Branly, op een boogscheut van de Eiffeltoren, lokken al veel volk. Ik zie één groot probleem: organismen moeten de tijd krijgen om oud te worden, wil je veel koolstof absorberen. Grondgebonden gevelgroen zoals blauwe regen kan makkelijk tachtig jaar oud worden. Maar die plantenmuren in jutezakjes van Blanc moeten om de twee jaar worden gerenoveerd. Het zijn absoluut geen duurzame systemen. Dan kan je véél beter bomen planten."

KMA

.

Nu in het nieuws