Celebs

Top Gear-presentator die stakers "wil neerschieten" onder vuur

Print

De immer boude en controversiële Top Gear-presentator Jeremy Clarkson heeft weer van zich doen spreken. De halve vakbondswereld staat in rep en roer nadat Clarkson in een talkshow stakers de dood via de kogel had toegewenst.

De populaire presentator van het nog populairdere BBC-autoprogramma Top Gear kwam al vaker in opspraak door zijn soms grove en directe uitlatingen, maar in de talkshow The One Show op BBC maakte hij het pas echt bont.

"Ik zou ze allemaal neergeschoten hebben, voor de ogen van hun familie", zei Clarkson onomwonden over de stakers die Groot-Brittannië woensdag in hun greep hadden. " Hoe durven ze te staken wanneer ze een gegarandeerd pensioen hebben terwijl de meesten van ons moeten werken om de eindjes aan elkaar te knopen?"

Ontslag?

De verontwaardiging was groot. De BBC ontving in recordtijd 5.000 klachten. Ook op hoger niveau zorgden de uitspraken voor beroering. De conservatieve premier Cameron vond de uitlatingen 'a silly thing to say', ofwel 'domme uitspraken'. De progressieve leider Ed Milliband ging nog iets verder en noemde de woorden van Clarkson 'wansmakelijk'.

Nog verder ging vakbondsleider Dave Prentis. De vakbond dreigt met juridische acties en eist het ontslag van Clarkson. "Verontschuldigingen volstaan niet", zegt de vakbondsman.

Die excuses van Clarkson kwamen er uiteindelijk wel. De flamboyante man liet weten dat het nooit zijn bedoeling was dat zijn opmerkingen serieus zouden worden genomen. Mocht iemand zich beledigd voelen heeft Clarkson naar eigen zeggen geen probleem om zich te excuseren.

NIET TE MISSEN