"Torcal is gewetenloos mens met afschuwelijk egoïsme"

Torcal is gewetenloos mens met afschuwelijk egoïsme

"Torcal is gewetenloos mens met afschuwelijk egoïsme"

Print
De raadsmannen van de burgerlijke partijen, meesters Bert Partoens en Tom Arts, vroegen donderdag de twaalfkoppige jury Serge Torcal uit Genk schuldig te verklaren aan de moord op zijn 77-jarige buurvrouw Virginie Billen. Dat bleek uit het pleidooi van raadsman Partoens op het Tongerse assisenproces.

"Achter mij zit een gewetenloos mens. Hij heeft een egoïsme met afschuwelijke afmetingen. De grootste fout die de samenleving kan begaan, is hem weer een kans geven. Op 4 juni 2008 heeft het kwade het van het goede gehaald en ik vraag de jury dat recht te trekken", aldus Partoens.

"Geen greintje spijt"

"Als men een pink afsnijdt voor een vinger, dan zijn we het stadium van een ordinaire dief voorbij. Hij heeft geen greintje spijt of schuldinzicht. Per maand krijgt hij nog een uitkering van 340 euro en sinds zijn verblijf in de gevangenis staat er dus 14.280 euro op zijn rekening, waarvan tot nu toe 0 euro betaald is aan de burgerlijke partijen."

"Ik wil de jury meenemen naar Torcal-land, waar men niet werkt en waar men leeft op andermans kap. Torcals leven was er eentje van drugs en van profiteren. Waarom mochten de broers en zus zich niet moeien met hun moeder? Anders was zijn mooie leventje uit. In een rusthuis was zijn moeder niet te pluimen. Zijn moeder was eigenlijk zijn bank. Door Serge hebben zijn ouders zelfs hun huis moeten verkopen. Als hij niet aan het geld geraakte, ging hij op dievenpad", ging Partoens voort.

Voorbedachtheid

Volgens Partoens is er wel degelijk sprake van voorbedachtheid, want hij nam het mes mee om Virginie Billen te doden. "Een week eerder al had hij die plannen. Dat bevestigde ook de onderzoeksrechter. Hij heeft de tijd gehad om na te denken en het niet te doen. Die bewuste 4 juni haalde hij een eerste keer zijn mes boven, maar stak het weg, toen mevrouw Billen hem vroeg een schilderij te verplaatsen. Daarna haalde hij opnieuw het mes te voorschijn en maakte hij haar van kant. Hij had de keuzemogelijkheid haar niet te doden", zo besloot Partoens.

Vrijdag start het openbaar ministerie met het rekwisitoor, waarna de verdediging pleit en de jury zich zal terugtrekken voor de schuldvraag en de strafmaat.

.

Nu in het nieuws