Atheneum ontvangt leerlingen van zestig jaar geleden

Atheneum ontvangt leerlingen van zestig jaar geleden

Atheneum ontvangt leerlingen van zestig jaar geleden

Print
Merksem - Atheneum ontvangt leerlingen van zestig jaar geleden
Acht oud-leerlingen van het Koninklijk Atheneum Merksem ontmoetten elkaar vandaag opnieuw in de lokalen waar hun middelbare schooltijd zestig jaar geleden begon. Een verheugd weerzien en een hartverwarmende ontmoeting met de leerlingen van nu.

"Zestig jaar geleden was ik de allereerste leerling die zich in het Atheneum inschreef. De school heette toen Rijksmiddenschool. Heel wat mensen waren toen niet blij met de opening van een 'goddeloze rijksschool'. Goede katholieken kregen van op de preekstoel de raad hun kinderen niet naar hier te sturen", herinnert zich Gaby Tielemans (72).

Mariette Van Hauwaert (73) weet nog dat haar school een van de eerste in Vlaanderen was waar er gemengd onderwijs werd aangeboden. "Stel je er niet teveel van voor", waarschuwt ze alvast, "gemengd onderwijs wilde toen zeggen dat de meisjes vooraan in de klas zaten en de jongens achteraan. Op de speelplaats had je een meisjes- en een jongenskant en wie te veel toenadering zocht, kon rekenen op drie dagen uitsluiting."

De veertienjarige Ymke Van Hombeeck zit in het derde secundair. Haar grootvader Hugo is blij dat zijn kleindochter op dezelfde school zit als hij zo lang geleden."Ik ben wat blij dat ik nu op de schoolbanken zit en niet toen. Zo streng! Ik ben er zeker van dat het woord leerlingeninspraak nog niet bestond." Meteen vertolkt ze de mening van de jonge generatie. Erik Vandewalle
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio