Ontwikkelingshelpers hebben succes maar ook angst

Ontwikkelingshelpers hebben succes maar ook angst

Ontwikkelingshelpers hebben succes maar ook angst

Print
Kalmthout - In dienstencentrum Den Groten Uitleg kwamen woensdag een veertigtal Kalmthoutenaren luisteren naar getuigenissen van dorpsgenoten die ergens in de wereld aan ontwikkelingshulp doen. De GROS (Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking) ondersteunt momenteel twaalf ontwikkelingsprojecten van mensen uit Kalmthout. Vier van hen kwamen zich voorstellen. Zo heeft "Tumbador" in Guatemala een schooltje waar kinderen met een beperking driemaal per week een aangepast onderwijsprogramma krijgen. Om het voortbestaan te verzekeren is er sinds kort een apart bestuur actief, met lokale mensen die zelf - met succes - aan geldinzameling doen.
In Nepal zetten Kalmthoutenaren zich in voor het lot van straatkinderen. De klemtoon ligt in 2012 op het lot van de meisjes, binnen de straatkinderen een kleine maar erg kwetsbare groep.

Pater Hugo Gotink uit Nieuwmoer bracht foto's mee van de reis die hij in september gemaakt heeft langs de projecten die hij in 38 jaar Congo op poten gezet heeft. Hij is nu wel met pensioen, maar blijft nuttig: het geld van zijn vijftigjarig priesterjubileum gaat naar een broodnodige elektrische stroomgenerator in één van de projecten.

Het slechtste nieuws kwam uit Egypte, waar de toestand sinds de val van president Mubarak zo onveilig geworden is dat de Kalmthoutse projectleidster, sinds 10 november weer thuis, voorlopig niet durft terugkeren. Er zijn bedreigingen, post en internet worden gecensureerd, en enkele recente christelijke projecten voor arme kinderen en vrouwen zijn er zelfs vernield door moslim-extremisten.

GROS Kalmthout

Boris Rousseeuw
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio