Leterme krijgt applaus na allerlaatste vragenuurtje

Leterme krijgt applaus na allerlaatste vragenuurtje

Leterme krijgt applaus na allerlaatste vragenuurtje

Print
Luid applaus op alle banken en niets dan lovende woorden. Die eer viel aftredend premier Yves Leterme donderdag in de Kamer te beurt. De eerste minister nam na ongeveer 14 jaar de groene lopers van het Paleis der Natie te hebben bewandeld afscheid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Hij werkte er zijn allerlaatste vragenuurtje af. Volgende week is het de beurt aan Elio Di Rupo.

Leterme leidt het land sinds maart 2008, op een onderbreking van een klein jaar na, toen Herman Van Rompuy premier was. Leterme was echter veel langer eerste minister in lopende zaken dan van een volwaardige regering. Sinds april 2010 staat hij aan het hoofd van de ontslagnemende regering. De man uit Ieper vertrekt binnenkort naar Parijs, waar hij adjunct-secretaris-generaal van de OESO wordt.

De voorbije jaren werd Leterme verschillende keren verguisd, onder meer omdat hij er na een klinkende verkiezingsoverwinning in 2007 niet in slaagde een regering te vormen en omdat zijn regering twee keer struikelde. Toch viel er donderdag bij het uitwuiven van de premier geen slecht woord over de CD&V'er. Alle Kamerfractieleiders brachten hulde aan Leterme en wensten hem veel succes in zijn toekomstige job.

Patrick Dewael (Open Vld) had bewondering voor de manier waarop de CD&V'er "met volharding het land bestuurd had". Ook Jan Jambon (N-VA) nam het woord: "Namens de fractie wil ik onze erkentelijkheid uitdrukken voor uw competentie en doorzettingsvermogen."

Gerolf Annemans, fractieleider van Vlaams Belang, applaudisseerde niet mee. Volgens Annemans hebben de Vlaamse partijen die nu vol lof zijn Leterme niet gesteund in 2007. "Leterme zal wel weten waar zijn echte vrienden zitten", aldus de VB'er.

"Wat er ook geweest is en wat de toekomst nog brengen mag, bedankt!", reageerde Leterme, die aangedaan leek door de lovende woorden.

MEEST RECENT