Betoging zorgt voor hinder bij openbaar vervoer - andere sectoren blijven gespaard

Betoging zorgt voor hinder bij openbaar vervoer - andere sectoren blijven gespaard

Betoging zorgt voor hinder bij openbaar vervoer - andere sectoren blijven gespaard

Print
De nationale vakbondsbetoging van vrijdag zal vermoedelijk op verschillende fronten voor hinder zorgen. Vooral de dienstverlening van De Lijn en de Brusselse maatschappij MIVB zullen ernstig verstoord zijn, wat voor verwachte problemen zal zorgen op de wegen, vooral in en rond Brussel.

Vrijdag betoogt het gemeenschappelijk vakbondsfront tegen de besparingsplannen van de federale regering. De actie zal zich echter niet enkel laten gevoelen in Brussel, maar ook in de rest van het land zal er een impact zijn.

Openbaar vervoer

Alle drie de vakbonden van de vervoersmaatschappij De Lijn zullen deelnemen aan de actie, waardoor het bus-, tram- en metroverkeer een hele dag zwaar verstoord zal zijn. Hetzelfde geldt voor de Brusselse tegenhanger MIVB. De precieze omvang is nog niet duidelijk. Aan te raden is om de websites van de vervoersmaatschappijen in het oog te houden.

De treinen zouden dan weer normaal moeten rijden, zo kondigde Jos Digneffe van ACOD Spoor aan. De werknemers van NMBS werden althans opgeroepen om de treindienst niet te verstoren.

Een en ander zal er ongetwijfeld toe leiden dat het verkeer in en om Brussel zwaar verstoord zal raken. De politie raadt de automobilisten aan de het centrum van Brussel en de ring rond de stad zoveel mogelijk te vermijden tijdens de duur van de actie.

Bpost, banken en supermarkten

Bij bpost, de banken en de supermarkten wordt er niet al te veel hinder verwacht. Dat blijkt donderdag uit een rondvraag. Stakingen zullen er normaal gezien niet zijn, maar er kan wel personeel ontbreken dat naar Brussel trekt om te betogen.

Brussel buiten beschouwing gelaten, valt ook te verwachten dat alle winkels gewoon open zullen zijn. Ook in die sector kunnen er werknemers ontbreken die zullen deelnemen aan de actie, maar zij kunnen eventueel vervangen worden door interimwerknemers.

Bij de banken verwacht sectorfederatie Febelfin niet dat de betoging de dienstverlening zal hinderen, al is het mogelijk dat langs de route in Brussel kantoren hun deuren sluiten uit veiligheidsoverwegingen.

Brussels Airport

De nationale actiedag van de vakbonden zal vrijdag waarschijnlijk niet voor grote problemen zorgen op Brussels Airport. Dat zegt woordvoerder Jan Van der Cruysse van de luchthaven. Toch raadt hij reizigers aan vluchtinformatie en de media in de gaten te houden.

Agenten

De betoging noopt ook tot de nodige veiligheidsmaatregelen. Voor de betoging van vrijdag in Brussel zet de politie 700 agenten in. De vakbonden zeggen dat het moeilijk in te schatten valt hoeveel mensen naar Brussel zullen komen. Het ABVV gokt op 40 tot 50.000, al hangt het er van af wat de weergoden in petto hebben.

Cipiers

De liberale vakbond VSOA roept agenten op zich niet te laten opvorderen voor ordehandhaving in gevangenissen naar aanleiding van de vakbondsbetoging vrijdag in Brussel. De VSOA heeft momenteel een stakingsaanzegging lopen waarop de agenten zich volgens Vincent Houssin van de liberale vakbond kunnen beroepen om in staking te gaan om te voorkomen dat ze worden opgeroepen.

In verschillende gevangenissen nemen cipiers aan de betoging deel en worden agenten opgevorderd van donderdagavond 20 uur tot zaterdagmorgen 6 uur. Volgens de VSOA gaat het om een onwettelijke opvordering vermits agenten in principe alleen in gevangenissen kunnen worden ingezet bij onlusten.

www.mivb.be
www.nmbs.be
www.delijn.be

Lees ook: Verkeerschaos door betoging

.

Nu in het nieuws