CGKR start "wetenschappelijk onderzoek" over Dewinter

CGKR start wetenschappelijk onderzoek over Dewinter

CGKR start "wetenschappelijk onderzoek" over Dewinter

Print
"Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) is niet gestart met een gerechtelijk onderzoek tegen Filip Dewinter (foto), maar met een wetenschappelijk onderzoek". Dat liet minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet (cdH) zopas in de Senaat weten aan Anke Van dermeersch (VB).

De Antwerpse VB-politica wilde weten of het wel kon dat het CGKR een onderzoek was gestart naar de verklaringen van Vlaams Parlementslid Dewinter tijdens het Roma-debat in het Vlaams Parlement op 16 november. Dewinter zei toen: "In de ogen van de bevolking staat Roma voor de R van rovers, de O van overlastjunkies, de M van messentrekkers en de A van agressievelingen. Die realiteit wil u blijkbaar niet onder ogen zien."

Milquet liet via staatssecretaris Wathelet weten dat het CGKR "talrijke meldingen uit diverse maatschappelijke hoeken over Dewinter heeft gekregen". Er is - volgens Milquet - een dossier geopend, maar dat is "geen gerechtelijk onderzoek, maar een wetenschappelijk onderzoek om na te gaan wat de omstandigheden en de context van deze verklaringen zijn". Het onderzoek moet "uitmonden in een degelijk en objectief advies aan de melders".

Intimidatie

Van dermeersch vond het CGKR "allesbehalve onafhankelijk". "Telkens wordt dezelfde politieke groep bediend. Als wij met klachten over discriminatie van Vlamingen afkomen, doet het CGKR niets. Dit onderzoek is intimidatie van een parlementslid in de hoop dat hij aan zelfcensuur zal doen. Dat kan niet. Het parlement moet een haven van vrije meningsuiting blijven".

Van dermeersch wilde ook weten welke sancties tegen het CGKR waren genomen in deze zaak, maar daarop werd niet geantwoord.

JDW

.

Nu in het nieuws