Eenpersoonskamer in ziekenhuis bijna 1.000 euro duurder

Eenpersoonskamer in ziekenhuis bijna 1.000 euro duurder

Eenpersoonskamer in ziekenhuis bijna 1.000 euro duurder

Print
Wie voor een medische ingreep in een ziekenhuis voor een verblijf in een eenpersoonskamer kiest, betaalt daarvoor meer dan vier keer meer dan voor een verblijf in een tweepersoonskamer. Het verschil is de laatste jaren opgelopen tot 970 euro. Dat blijkt uit de jaarlijkse barometer van de ziekenhuisfactuur door de CM.

Een ziekenhuisopname kostte in 2010 gemiddeld 282 euro in een gemeenschappelijke kamer, en 1.250 euro in een eenpersoonskamer. Volgens de CM vergroot het verschil tussen de factuur in beide kamertypes elk jaar. In 2004, het jaar van de eerste ziekenhuisbarometer, bedroeg het verschil "nog maar" 752 euro.

Het grote prijsverschil tussen de twee kamertypes is voor drie vierde te verklaren door de honorariumsupplementen. Artsen kunnen veel meer honorariumsupplementen vragen in eenpersoonskamers dan in andere kamertypes. Een vierde van het prijsverschil is te wijten aan kamersupplementen. Die zijn sinds 1 janauri 2010 afgeschaft voor tweepersoonskamers.

De CM vraagt haar leden heel bewust te kiezen voor een eenpersoons- of gemeenschappelijke kamer. Als politieke boodschap pleit het ziekenfonds voor het beperken van honorariumsupplementen in eenpersoonskamers tot 100 procent van het officiële tarief. De CM wil ook dat elke patient wordt verondersteld om voor een gemeenschappelijke kamer te kiezen, tenzij hij expliciet voor een eenpersoonskamer kiest.

Foto Photo News

MEEST RECENT