Zware ontploffing-simulatie bij Total Belgium

Zware ontploffing-simulatie bij Total Belgium

Zware ontploffing-simulatie bij Total Belgium

Print
Schoten - Total Belgium en de gemeente Schoten hebben donderdag een grote crisisoefening gehouden op de terreinen van Total aan de Metropoolstraat. De oefening had als doel de alertheid van de noodplannen te testen, maar ze was ook een ideale gelegenheid om de kennis van de noodprocedures bij de diverse veiligheids- en interventiediensten te testen. Het scenario hield een ontploffing in met koelvloeistoffen in de buurt.

Volgens het scenario vielen er twee gewonden op het terrein, van wie er één uit de na de ontploffing ontstane brand moest worden gehaald door de brandweer van Schoten. Een supervisor van Total raakte bovendien opgesloten in een controletoren en was enige tijd vermist.

"Op vijf minuten tijd was iedereen geëvacueerd en konden we via een lijst met op het terrein aanwezige personen nagaan wie er nog vermist was", legt Peter De Jonghe van Total uit. "Ook de communicatie tussen de verschillende diensten verliep uitstekend."

Toch bracht de oefening nog enkele werkpunten aan de oppervlakte. "Een gewonde bevond zich op acht meter hoogte. Hem naar beneden halen, kostte behoorlijk wat moeite", aldus De Jonghe. "Het duurde ook even voor de brandweer in bezit was van het overzichtsblad van de aanwezige gevaarlijke producten." Het in dergelijke situaties vaak opgeroepen AGS-team (Adviseur Gevaarlijke Stoffen) van de brandweer werd ditmaal bewust buiten de oefening gelaten.

Bij Total in Schoten werken zowat 55 personen. Daarnaast namen een dertigtal leden van de eigen en externe hulpdiensten deel aan de oefening.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio