Open Vld wil zwaardere straffen voor verkoop anabolen aan minderjarigen

Open Vld wil zwaardere straffen voor verkoop anabolen aan minderjarigen

Open Vld wil zwaardere straffen voor verkoop anabolen aan minderjarigen

Print
De straffen voor verkoop van anabole steroïden aan minderjarigen moeten fors omhoog. Dat vindt Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld). Zij diende een wetsvoorstel in dat straks door de Kamer wordt in overweging genomen.

Anabolen zijn spierversterkers die door bodybuilders en sportlui worden gebruikt om hun prestaties op te drijven. Ze zijn gebaseerd op het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Volgens Lahaye-Battheu gebruiken zo'n 8% van de 14- tot 18-jarigen dergelijke spierversterkers als doping. Je kan ze gewoon via het internet kopen en de producten worden per post toegestuurd, meestal vanuit China, Griekenland en Bulgarije en amper onderschept door de douane. Dat bleek uit een test. Daaruit bleek ook dat in sommige producten tot acht keer de toegelaten dosis zat, wat levensgevaarlijk is. Vooral het populaire Jintropin is erg in trek.

Levertumoren

Lahaye-Battheu wijst erop dat de verkoop van anabole steroïden ver boven alle andere dopingproducten uitsteekt. In 2010 waren 80% van de inbeslaggenomen hormonen androgenen (afgeleid van mannelijk hormonen). Het gebruik van deze anabolen heeft enorme nadelen: het kan leiden tot levertumoren, nierfalen en bloedstolling. Ook de geslachtskenmerken kunnen wijzigingen ondergaan.

De drugswet moet worden aangepast aan deze evolutie, meent Lahaye-Battheu. Wie drugs en anabole steroïden levert aan minderjarigen onder de zestien jaar moet 15 jaar cel kunnen krijgen. Als de minderjarige jonger is dan 12 jaar moet de celstraf zelfs 20 jaar kunnen zijn. De boetes moeten dan kunnen oplopen tot 550.000 euro. De strafverzwaring geldt ook als het gebruik van deze anabolen een ongeneeslijke ziekte of de dood veroorzaken. In 2009 en 2010 overleed minstens één volwassen persoon aan deze anabolen. Aldus nog Sabien Lahaye-Battheu.

JDW

.

Nu in het nieuws