1 / 2

Regeerakkoord definitief goedgekeurd

Formateur Elio Di Rupo en de zes onderhandelaars zijn het donderdagavond definitief eens geraakt over het regerakkoord. Donderdag werd de ontwerptekst nog eens doorgenomen door specialisten van alle toekomstige regeringspartijen, waarna het fiat werd gegeven aan het akkoord.

ikerremans

Donderdagnamidag ging Di Rupo op audiëntie bij koning Albert II in het kasteel van Laken. Daar bracht hij verslag uit over het ontwerp van regeerakkoord. Nadien kwamen de formateur en de zes onderhandelende partijen opnieuw samen om de tekst van het ontwerp-regeerakkoord nog eens na te lezen.

De ontwerptekst van 185 bladzijden werd nog een laatste keer onder de loep genomen. De zogenaamde sherpa's, de specialisten van de verschillende partijen, namen die dan eerst door. Als dat achter de rug was gaven de onderhandelaars het regeerakkoord nadien formeel en finaal groen licht.

Lees HIER het volledige regeerakkoord.

Partijcongressen

Dit weekend zetten PS, CD&V, sp.a, Open Vld, MR en cdH op een congres het licht dan op groen voor regeringsdeelname. De sp.a, MR en het cdH roepen zaterdag hun respectieve partijcongressen samen. Het congres van de MR staat om 09.30 uur geprogrammeerd in het Théatre Saint-Michel in Etterbeek. Een half uur later gaat het congres van het cdH van start in de Agora in Louvain-la-Neuve. Ook sp.a heeft zaterdagvoormiddag een congres.

Zondag volgen CD&V, Open Vld en de PS. Zondagavond komen de partijvoorzitters samen voor de verdeling van de ministerposten.

Dan ligt voor Di Rupo de weg open voor een regeerverklaring in het parlement, waar ten laatste 48 uur later zal worden gestemd over het vertrouwen in de nieuwe bewindsploeg.

MEER OVER Elio Di Rupo