Twee jaar cel met uitstel voor bedrijfsleider die vrouw probeerde de wurgen

Print
Herentals - De rechtbank veroordeelde William S. (60) uit Herentals tot twee jaar cel met uitstel omdat hij zijn vrouw probeerde te wurgen. De man ontsnapte aan de betichting 'poging tot doodslag'.
De feiten dateren van 13 maart 2011. Toen kreeg de politie van zone Neteland een oproep van het slachtoffer met de melding dat haar echtgenoot haar probeerde te wurgen. Toen de agenten arriveerden werd het slachtoffer al in een ziekenwagen geladen en afgevoerd.

"Niks aan de hand", zei de dader, die eraan toevoegde dat zijn vrouw "weer eens iets geënsceneerd had om hem in een slecht daglicht te plaatsen." De vrouw vertoonde echter kneuswonden in het gelaat en wurgsporen in de hals. Ze bleef twee weken werkonbekwaam. Een psychologisch onderzoek omschreef de dader als "een narcistische persoonlijkheid" en achtte de kans op herval in gewelddadig gedrag ten opzichte van de vrouw op 100 procent. "Indien men de betrokkene krenkt, of indien de betrokkenen denkt dat hij wordt gekrenkt, -zelf indien dit niet zo is, is er agressieve woede-uitbarsting te verwachten", aldus het verslag van de deskundige. "Die woede-uitbarsting zal zich keren tot mensen die hij als ondergeschikt ziet."

Nieuwe verhoren door de politie leidden ertoe dat de beklaagde bekende. "Die woede-uitbarsting is geëscaleerd. Ik had het niet meer onder controle", zei hij.

Uiteindelijk herkwalificeerde het parket de betichting van 'poging tot doodslag' tot 'opzettelijke slagen en verwondingen' omdat men aannam dat de man zijn wurgpoging uit eigen beweging staakte.

Maar in de strafmaat hielde rechtbank wel rekening met "het totaal gebrek aan respect van de beklaagde voor de fysieke en psychische integriteit van zijn echtgenote."

William S. kreeg daarom twee jaar celstraf met uittel en een boete van 1.100 euro. De voorwaarden zijn: zich psychologisch laten begeleiden, een contactverbod met het slachtoffer en overmatig drankgebruik vermijden . De man heeft het slachtoffer ondertussen volledig vergoed.

Marc HELSEN
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio