Stormloop op Turks consulaat voor legerdienst

Stormloop op Turks consulaat voor legerdienst

Stormloop op Turks consulaat voor legerdienst

Print
Door een nieuwe regeling over de dienstplicht voor Turken in het buitenland is een stormloop ontstaan op de ambassades en consulaten.

Turkse mannen zijn verplicht hun legerdienst te doen. De meesten betalen 5000 euro en moeten dan slechts 21 dagen onder de wapens. Met de nieuwe wetgeving moeten ze 10.000 euro betalen voor ze volledig zijn vrijgesteld van de legerdienst.

Voor veel Turken is dat veel te duur. Ze hopen nu nog snel van de huidige regeling gebruik te kunnen maken en zo 5000 euro uit te sparen. Daarbij hopen ze wel dat ze uiteindelijk toch niet in het leger moeten. In het consulaat in Antwerpen melden zich de afgelopen dagen al 600 mannen. Bij de ambassade van Brussel waren er dat woensdag alleen al 300.

Wereldwijd wonen 5 miljoen Turken buiten Turkije. Antwerps CD&V-politicus Ergun Top (foto), zelf van Turkse afkomst, stoort zich aan het hoge bedrag. "De Turkse regering staat er niet bij stil in welke omstandigheden de Turken in België leven", zegt Top.

"Voor veel Turken is 10.000 euro gewoon onbetaalbaar. Volgens mij dient dit alleen om de staatskas van Turkije te stijven."

Top moet zelf ook nog zijn legerdienst doen in Turkije. "Ik had geen zin om te gaan aanschuiven", zegt Top. "Bovendien zijn er problemen met mijn officiële geboortedatum. Dit wordt administratief rechtgezet, maar dit duurt allemaal lang. Ik zal waarschijnlijk 10.000 euro moeten betalen."

Nu in het nieuws