VAB: "Filekost Antwerpse ring kan jaarlijks met 13 miljoen euro naar beneden"

VAB: Filekost Antwerpse ring kan jaarlijks met 13 miljoen euro naar beneden

VAB: "Filekost Antwerpse ring kan jaarlijks met 13 miljoen euro naar beneden"

Print
Antwerpen - De filekost op de Antwerpse ring kan jaarlijks met 6,5 tot 13 miljoen euro verminderd worden, mits de Vlaamse overheid 300.000 euro investeert in beter incidentmanagement. Dat concludeert mobiliteitsclub VAB na een analyse van alle verkeersincidenten op de Antwerpse ring en aansluitende snelwegdelen tussen september 2010 en september 2011.

Het incidentmanagement FAST (Files aanpakken door snelle tussenkomst) bestaat vandaag niet langer op de Brusselse en Antwerpse ring, omdat alle FAST-contracten met takelaars die ingingen op de aanbestedingen afgelopen zijn, zo meldt VAB.

Na de analyse van de incidenten op de Antwerpse ring concludeerde de mobiliteitsclub dat de grootste tijdswinst geboekt kan worden door het inschakelen van een permanente interventieploeg van twee takelwagens, die bij ongevallen tussen personenwagens zonder gekwetsten onmiddellijk de weg vrij maakt door voertuigen naar een veilige plaats te slepen.

Een permanentie op de Antwerpse ring, waar op een werkdag gemiddeld vijf ongevallen (meestal blikschade) gebeuren, zorgt volgens VAB voor minstens een halvering van de aanrijtijd van het interventievoertuig.

In de veronderstelling dat de door VAB voorgestelde nieuwe werkwijze elke werkdag 1 keer kan worden toegepast, en daardoor 15 minuten filetijd wordt bespaard door de rijbaan sneller opnieuw vrij te maken, dan levert dit jaarlijks een besparing op van 6,5 miljoen euro aan economische kost. Kan die aanpak worden toegepast op 2 ongevallen, dan loopt de besparing op de filekost al op tot 13 miljoen euro.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio