Provincie pakt fileprobleem aan in Noorderkempen

Provincie pakt fileprobleem aan in Noorderkempen

Provincie pakt fileprobleem aan in Noorderkempen

Print
Antwerpen - Mobiliteit is een brandend thema. Ellenlange files en door dorpskernen denderende vrachtwagens zijn dagelijkse kost. De provincie werkt achter de schermen aan een verbetering van de mobiliteit. Zo voert zij voor de regio Noorderkempen een grondige studie uit.

“De regio Noorderkempen ligt tussen de E19 en de E34 en kent mobiliteitsproblemen die ver over de gemeentegrenzen heen reiken”, legt adviseur Mobiliteit Marc Vanhee uit. “Daarom lanceerde de provincie een studie. Belangrijk, want de plannen van de ene gemeente zijn vaak onvoldoende op de omliggende gemeenten afgesteld. Zelfs buurgemeenten zijn niet altijd op de hoogte van elkaars initiatieven, laat staan van de effecten op de mobiliteit. Enkele voorbeelden. De aanleg van een omleidingweg rond de kern van Zoersel had geen aansluiting op het bedrijventerrein van Malle. Of de plannen van Beerse voor het ontsluiten van de industrie met een nieuwe brug over het kanaal botsten met de verkeersleefbaarheid in Rijkevorsel.”

De in deze studie betrokken gemeenten zijn Arendonk, Baarle-Hertog, Beerse, Brecht, Hoogstraten, Malle, Merksplas, Oud-Turnhout, Ravels, Rijkevorsel, Turnhout, Vosselaar, Zandhoven en Zoersel.

Betere doorstroming

“Tegen juni 2012 zal een actieplan klaarliggen”, zegt Kathy Van Aperen. “Daarbij wordt ingezet op een betere doorstroming op de hoofdwegen. Ook wordt de leefbaarheid in de dorpskernen en stedelijke centra verbeterd, door onder andere een apart vrachtroutenetwerk. Broodnodig, denk maar aan Oostmalle, Rijkevorsel en Hoogstraten. Als we niets ondernemen, is binnenkort een op vijf voertuigen op de Vrijheid in Hoogstraten een vrachtwagen. Belangrijk is bovendien dat een gemeente, die extra bedrijvigheid en wonen wil aantrekken, rekening houdt met de mobiliteit in de hele regio. Het verkeer in de Noorderkempen zal namelijk tegen 2020 met meer dan negen procent toenemen als elke gemeente haar plannen in dat verband realiseert. Bijkomende maatregelen om het verkeer te beheersen, zijn dus absoluut noodzakelijk, zowel voor de bereikbaarheid als de leefbaarheid in de regio.”

Ilse Prinsen

www.provant.be/noorderkempen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio