"Het PIVA leert je echt de knepen van het horecavak"

Het PIVA leert je echt de knepen van het horecavak

"Het PIVA leert je echt de knepen van het horecavak"

Print
Antwerpen - De hotelafdeling van het provinciaal instituut PIVA viert haar 50-jarig bestaan. Het PIVA is in die tijd sterk geëvolueerd en uitgegroeid tot een waar begrip.

In de hotelafdeling wordt zowel theorie als praktijk van keuken- en restauranttechnieken geleerd. Willy De Bie (63) is oud-leerling en voormalig leerkracht. Hij stelde ook een jubileumboek samen. “Ik was een van de eerste leerlingen van de school”, vertelt Willy. “Die was toen in een herenhuis op de Charlottalei gehuisvest. Zeer kleinschalig en met beperkte middelen: we kookten op twee tafels en kampeervuurtjes. Maar we leerden wél het “metier”. Dat is altijd een van de sterkten van PIVA gebleven: ondanks de grote evolutie qua infrastructuur, blijft de school de nadruk leggen op het klassieke koken. Dat merk je aan de reacties van de chefs op onze afgestudeerden: ze kennen alle knepen van het vak.”

Ook qua hygiëne is in die vijftig jaar veel veranderd. “Onze koele bergingen lagen op de terrassen”, lacht Willy. Nu zijn de regels zeer streng. “Onze lokalen zijn systematisch gekoeld”, legt Luc Godon uit. Hij is oud-leerling en geeft nu keukenpraktijk in de derde graad. “Al het materiaal en de vloeren worden dagelijks grondig schoongemaakt.”

Dat PIVA nu veel meer gestructureerd en gemoderniseerd is, vormt een understatement. “Het is een hypermoderne school, die zeer goed is uitgerust qua materiaal”, zegt Luc.

PIVA was lange tijd voorbehouden voor jongens. Nu is het aantal meisjes en jongens bijna gelijk. “Vroeger waren ook keuken en zaal aparte opleidingen”, zegt Caroline Van Honsté, leerkracht zaalpraktijk. “Dat is veranderd. Het is zeer nuttig om beide aspecten onder de knie te hebben. Als je weet hoe lang een fazant in de oven moet staan, helpt dat je ook in de zaal.”

Stages vormen nu ook een aanzienlijk onderdeel van de opleiding. “In het zesde jaar lopen de leerlingen een maand stage, in het zevende twee maanden”, vertelt Luc. “Voor elke leerling zoeken we een geschikte stageplaats. Daar ontdekken ze wat de job echt inhoudt. Met alle pro’s en contra’s, zoals weekendwerk. Passie voor het vak is onontbeerlijk. Wij brengen de leerlingen de basistechnieken bij en maken ook de liefde voor de horeca in hen wakker.”

Ilse Prinsen

www.piva.be

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio