Ontmoeting tussen Di Rupo en eurocommissaris uitgesteld

Eurogroep-voorzitter Jean-Claude Juncker heeft België gefeliciteerd met het begrotingsakkoord dat formateur Elio Di Rupo en de zes onderhandelende partijen afgelopen weekend afgesloten hebben. Normaal gezien zou Di Rupo vandaag een ontmoeting hebben gehad met Europees commissaris van Monetaire Zaken Oli Rehn om het akkoord toe te lichten. Die ontmoeting wordt echter uitgesteld wegens agendaproblemen.

ikerremans

Minister van Financiën Didier Reynders gaf tijdens de vergadering met zijn collega's van de eurozone uitleg bij het akkoord. Voorzitter Juncker verklaarde achteraf verschillende elementen positief te onthalen en is blij dat ons land eindelijk in staat is te doen "wat ervan verwacht werd". Hij grapte dat België weliswaar "een beetje een vreemd land is. Het heeft eerst een begroting en pas later een regering. Normaal gezien is er eerst een regering en daarna een begroting".

Olli Rehn, die als commissaris van Economische en Monetaire Zaken aan de eurogroep deelnam, herhaalde dat de Commissie het akkoord verwelkomt, maar de details ervan nog bestudeert. Een definitieve analyse van het budget laat dus nog even op zich wachten. Rehn loofde de zes partijen wel voor hun "precies en grondig werk".

Ontmoeting met Hollande

Tijdens de eurogroep werd meegedeeld dat formateur Di Rupo "wellicht woensdag" een ontmoeting zou hebben met Rehn, maar dat is uitgesteld wegens 'agendaproblemen'. om 14.15 uur heeft Di Rupo wel een afspraak met François Hollande, de socialistische presidentskandidaat bij de komende verkiezingen in Frankrijk. Na die ontmoeting gaan de formatieafspraken verder.

Lees ook: Di Rupo: "Ik ga werken aan mijn Nederlands"